Hoppa till huvudinnehåll

Kulningskurs, Sundsvall

Kan du ropa kan du kula! Är det verkligen så lätt? Med hjälp av kursledaren får du lära dig mer om tekniken och historien bakom kulandet.


Fäboddriften, bruket att föra upp djuren till skogs eller till fjälls för att beta under sommaren, har funnits i våra trakter ända sedan medeltiden. I fäbodarna skapades och upprätthölls kunskaper om mjölkförädling och konsthantverk, kultur som folksagor och folkmusik. Avstånden mellan de olika fäbodvallarna var långa och djuren strövade långt bort från vallen. Att kula, köka, kauka, lala var ett arbetsredskap och ett sätt att kommunicera mellan vallarna. Sångsättet är starkt och når långt över skogar och vatten.


Vi kommer att lyssna på arkivinspelningar för att få höra hur kulningen har använts i arbetet. Både kropp och röst ska få en rejäl uppvärmning båda dagarna och sedan börjar vi med enkla fraser för att hitta kulningsrösten. Vi kommer också att gå ut i skog och mark så att kulningen får ljuda i sin rätta miljö.


Aiva Insulander är musikhandledare och har studerat folkmusik från Sverige, Norge och världen. Hon är också utbildad inom fysisk teater och ser fram emot att föra vidare kulningens kraftfulla uttryck.

Ta med egen lunch och fika, gärna te för röstens skull. Välkommen!

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
56802
Startdatum
11 maj 2019
Veckodagar
Lördag, Söndag
Tidpunkt
10:00–15:00
Antal tillfällen
2
Antal lediga platser
6
Plats
Norra berget
Utomhus Sundsvall
Pris
840 kr
Cirkelledare
Aiva Insulander
Anmäl dig