Hoppa till huvudinnehåll

Hemberedskapskurs i Kungsör

Skulle du klara 72 timmar utan el? ”Efter tre dagar utan ström är din lägenhet utkyld och inget vatten kommer i kranen. Matvaruaffären håller stängt och inga nya leveranser kan komma. Hur förbereder du dig?”

Om

Hur ofta gör du en risk- och sårbarhetsanalys hemma för att ta reda på hur förberedd just du och din familj är?
Vilken mat behöver ni? Hur får ni information och vem kan ni ta hjälp av?

ABF har i samverkan med Civilförsvarsförbundet tagit fram studiematerialet ”Boken om hemberedskap – bli bättre förberedd”. Med korta avsnitt och enkla tips bidrar boken till att göra det enkelt för dig att själv eller tillsammans i studiecirkelform hitta sätt att klara dig vid olika typer av kriser. Att arbeta tillsammans i studiecirkelform med grannar i beredskapsfrågor är i sig en viktig del av beredskapen. Studier visar att en viktig katastrofföreberedelse är att känna sina grannar.

Innehåll

Hemberedskapskursen tar upp olika situationer och praktiska tips som till exempel: Har du tänkt igenom vad just ditt hushåll behöver vid ett strömavbrott? Hur ofta gör du en risk- och sårbarhetsanalys hemma för att ta reda på hur förberedd just du eller din familj är? Hur länge kan ni klara er på det ni har hemma idag? Vilken mat behöver ni? Hur får jag information? Vad behöver ni tänka på där ni bor? Vem kan ni ta hjälp av? Vad gör myndigheterna vid en större samhällsstörning?
Det krävs inte hundratals liter vatten i källaren eller en ton konserver för att ha goda chanser att klara sig. Det viktigaste är kunskap, att kunna hålla huvudet kallt och att ha gemenskap. Men nästan alla vidtar redan olika typer av säkerhetsåtgärder i hemmet.

Det är naturligt för de flesta att ha en förbandslåda hemma för att hjälpa sig själv eller andra vid olycksfall. Det borde vara lika naturligt att ha utrustning hemma men också kunskap för att hjälpa sig själv och andra att klara minst 72 timmar utan el.Hemberedskapskurse är en introduktion till vad du behöver veta och göra för att klara dig 72 timmar om strömmen skulle försvinna.

 

Bra att veta

  • Saknas startdatum så startar vi vid tillräckligt antal deltagare (oftast 7 stycken).
  • Har du inte fått någon kallelse före 1:a mars (vårterminen) eller 1:a oktober (höstterminen) så blir det ingen cirkelstart den terminen men du står kvar som anmäld. Om du inte önskar stå kvar som anmäld, kontakta oss.
  • Om du är medlem i något LO-fack, kontrollera med din organisation om du har rätt till eventuella rabatter.
  • Är du medlem i PRO, SKPF eller en funktionshinderorganisation, meddela oss så erhåller du 30% rabatt mot uppvisande av medlemsbevis.

Ring eller skicka gärna e-post för mer information.

Telefon: 0221-183 50
E-post: info.v-v@abf.se

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
120228
Startdatum
04 oktober 2017
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–21:00
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
6
Plats
ABF-Torget
Stortorget 1B 73630 KUNGSÖR
Pris
Gratis
Anmäl dig