Hoppa till huvudinnehåll

Arrangemangsbild

Brutalsvep med Beth Moen

Kurs i svepteknik, från klyvning av stock till basning och böjning. 24 augusti kl. 14-19 och 25 augusti kl. 10-17.

"Svepasken är död"!" hördes någon ropa, varefter stor inspiration till en svepkurs infann sig. Svep är den korta benämningen på kärl bestående av böjda träspån, samt processen för att skapa dessa. Under denna kurs fokuserar vi just på framställningen av själva materialet. Från klyvning av stockar med kilar och späckjärn, till dimensionering och tillslätning av spånen och slutligen böjning. Antingen med hjälp av en form, eller med den något kaxigare frihandssvepningen. Ett spån måste vara tunt nog att kunna böjas, men vi provar också ordningen att ju tjockare dess coolare. Vissa förkunskaper i slöjd/hantverk behövs.

Mycket få men enkla och raffinerade verktyg används. Olika sammasättningar av svepfog och infästningar av botten introduceras, men svepaskar kommer nödvändigtvis kunna bli färdiga under kursen. Viss inblick i den stora variationen av former och funktioner hos traditionella svepaskar ges.

Kursledare är Beth Moen, finsnickare med gesällbrev och sedan 20 år huvudlärare i traditionell träslöjd på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk.

Kursen är en del av Västarvets Hemslöjdskonsulents satsning på Matslöjd och Slöjdmat, och hålls i samband med matfestivalen Glupsk på Dalsland på Fengerfors bruk. Den genomförs i samarbete med Möteplats Steneby, Glupsk på Dalsland och ABF.

Kursavgift 1400 kr. Lunch köper du själv på plats. Vid behov av boende, boka förlagsvis hos Vill Weidling eller Fröskog Bed & Breakfast.

För med info: http://www.vastarvet.se/brutalsvep eller mejla jonatan.p.malm@vgregion.se eller ring 076-1194695.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
222323
Startdatum
24 augusti 2018
Veckodagar
Fredag
Tidpunkt
10:00–17:00
Antal tillfällen
2
Antal lediga platser
4
Medarrangör
ABF FyrBoDal Bengtsfors
Plats
Not Quites
Fabriksvägen 2 66295 FENGERSFORS
Pris
1400 kr
Cirkelledare
Anmäl dig