Hoppa till huvudinnehåll

Arrangemangsbild

Samtalsserie om Palestina i samarbete med Ship to Gaza

Med avstamp i olika frågeställningar fördjupar vi oss tillsammans i Palestinas historia, konflikten med Israel samt palestiniernas levnadssituation.

Samtliga föreläsare samt tider för de olika samtalen uppdateras efter hand här på hemsidan, håll dig uppdaterad genom att kika in igen när första samtalet närmar sig.

Samtalen är kostnadsfria och du behöver inte anmäla i förväg att du kommer. Samtalen ges i Folkets Hus, genom entrén som vätter mot älven. Adressen är Heurlins Plats 9.

Välkommen!

 

Hur är palestinska kvinnornas situation? - 24 september

Föreläsare är Dalala Abdel Ganis Pettersson – författare, föreläsare, radioprogramledare och ordförande i Arabisktalande kvinnoföreningen. Dalala mottog 2009 Växjö kommuns integrationspris. Dalala har en magister i socialpsykologi och har skrivit flertalet böcker, bland annat på temat hederskultur.

 

Har barnen någon framtid i Palestina? - 8 oktober

Föreläsare presenteras inom kort.

 

När började konflikten om Palestina? - 22 oktober

Föreläsare är Gert Gelotte – journalist och ledarskribent på tidningen ETC. Gert var anställd på Göteborgs-Posten 1975–2015 och har bland annat varit politisk reporter, krönikör och socialliberal ledarskribent. Gelotte avslutade sin anställning på GP i mars 2015 efter en konflikt med tidningsledningen om den politiska inriktningen på ledarsidan. 2016 gav han som huvudförfattare ut boken "En slant i muggen och sedan" på Verbums förlag. I boken behandlas de tiggande romernas situation i Sverige och i Rumänien. 2017 tilldelades Gert Gelotte Göteborgs stads förtjänsttecken.

 

Är konflikten ekonomisk, religiös eller politisk? - 5 november

Föreläsare är Ulf Bjereld - professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och sedan 2015 ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och därmed också adjungerad ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott. Som forskare har Ulf inriktat sig på svensk utrikes- och säkerhetspolitik, bland annat Sveriges roll i Israel-Palestina-konflikten, kön och politik, politisk opinionsbildning samt globaliseringsfrågor.

 

Vem har rätten till Palestina? - 19 november

Föreläsare presenteras inom kort.

 

Bistånd: hjälp eller ockupationssponsring? - 3 december

Föreläsare är Mikael Löfgren – kulturjournalist och författare, tidigare chefredaktör i Ord & Bild och idag lärare på Kulturverkstan i Göteborg. Mikael är en av dem som grundade Ship to Gaza 2009 och har bland annat skrivit boken Ship to Gaza : bakgrunden, resan, framtiden (2011).

 

Kan palestinier och israeler leva i fred? - 17 december

Föreläsare presenteras inom kort.

 

OM SHIP TP GAZA

Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. Ship to Gaza avser att utrusta, bemanna och segla fartyg med humanitärt bistånd från Europa till Gaza. Den första resan gjordes 2010 i samarbete med bland annat Free Gaza Movement och ledde till att den Israeliska flottan bordade konvojen och påföljande massiv internationell uppmärksamhet.

Sammanslutningen består både av personer och organisationer som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. I organisationens ledning finns bland andra konstnären och musikern Dror Feiler och religionshistorikern Mattias Gardell.

Läs mer om Ship tp Gaza på deras hemsida.

 

 

 

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
805160
Startdatum
24 september 2018
Veckodagar
Måndag
Tidpunkt
18:00–20:15
Antal tillfällen
-
Antal lediga platser
-
Medarrangör
Ship to Gaza
Plats
ABF Heurlins plats 9
41301 GÖTEBORG
Pris
Gratis
Kontaktperson
Virginia Cavallini Lorenzo