Hoppa till huvudinnehåll

Riksteatern Skövde: EX

Helena af Sandeberg i en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen. Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Båda är framgångsrika, hon är läkare och han arbetar på ett stort arkitektkontor. De bor tillsammans med sina två små barn i en vacker lägenhet.

 Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Intentionerna som ligger bakom vem de valt att bilda familj med framstår nu som nästan mer präglade av frågor om utbildning och klass än om kärlek och passion. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps.

En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga.

Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg. Han anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. Hans pjäser har spelats på flertalet av de större teatrarna i Sverige och blivit hyllade av både publik och kritiker.

För regi står Marius själv och i en av rollerna ser vi Helena af Sandeberg som medverkat i en lång rad pjäser, filmer och TV-serier.


Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.
Världspremiär 30 september 2021 i Botkyrka
På Riksteaterturné hösten 2021

Medverkande
Emma Broomé
Andreas Kundler
Helena af Sandeberg
Konstnärligt team
Manus & regi: Marius von Mayenburg
Översättning: Magnus Lindman
Komposition & ljuddesign: Hans Appelqvist
Scenografi & kostymdesign: Nina Wetzel
Maskdesign: Sigrid Nathorst-Windahl
Ljusdesign: Maria Ros
Dramaturg: Ninna Tersman
Repetitör: Maud Forsman
Regiassistent: Karl Sjölund *
Kostym & Scenografiassistent: Lena Adamson **

* Praktikant Teaterregiutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola
** Praktikant Kostymutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola

Teaterförlag: Colombine Teaterförlag

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
232223
Startdatum
07 december 2021
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
19:00–21:00
Medarrangör
Skövde Teaterförening
Plats
Skövde Stadsteater
Skövde
Pris
350 kr