Hoppa till huvudinnehåll

Arrangemangsbild

Riksteatern Skövde: ADRIANA LECOUVREUR

Metropolitan Opera, New York Anna Netrebko och Piotr Beczala i historien om skådespelerskan som förälskar sig i krigarhjälten.

Hon har medverkat i flera direktsändningar från Metropolitan som vi kunnat ta del av och gör det även i titelrollen i Adriana Lecouvreur, vilken blir den första gången hon gör denna roll på Met. Vem då? Jo, Anna Netrebko, en av de mest eftertraktade sopranerna av cheferna för världens berömda opera- och konserthus.

Nu gäller det alltså operan Adriana Lecouvreur, komponerad av Francesco Cilea (1866 – 1950) med premiärår 1902 i Milano med ingen mindre än Enrico Caruso i den manliga huvudrollen. Operan bygger på en pjäs av Eugène Scribe som i sin tur använde en verklig person som underlag för sin pjäs, den franska skådespelerskan Adrienne Lecouvreur (1692 – 1730). Hon gjorde stor succé under sin livstid och ansågs av många vara sin tids största franska aktris. Hennes för tidiga död har ibland sagts bero på att hon blev förgiftad av sin rival!

Intrigerna i denna kärlekshistoria utspelas alltså med scenen som bakgrund där två kvinnor, en av dem alltså Adriana Lecouvreur, är intresserade av samma man, Maurizio. Efter några missförstånd verkar hon till sist få sin älskade, men ödet vill annorlunda.

Operan spelas flitigt runt om i världen och har gjort så sedan premiären. Ett stort antal berömda sångerskor och sångare har gestaltat huvudpersonerna såväl på scen som på skiva. Adriana har sjungits av bland andra Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Renata Scotto och Joan Sutherland medan Maurizios roll har tacklats av bland andra Franco Corelli och Plácido Domingo. I den här uppsättningen är det en gammal bekant för oss, Piotr Beczala, som gör Maurizio.

Föreställningen textas på svenska!

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Dirigent: Gianandrea Noseda
Regi: Sir David McVicar
Scenografi: Charles Edwards
Kostym: Brigitte Reiffenstuel
Ljusdesign: Adam Silverman
I rollerna: Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili, Piotr Beczala, Carlo Bosi, Ambrogio Maestri, Maurizio Muraro m fl

BOKA BILJETT»
Fakta
Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 12 jan 2019 kl 19.00. Speltid: Ca 3 tim 55 min inkl två pauser. Priser: Smart: Vuxen 280 kr, Ungdom 240 kr Medlem: Vuxen 320 kr, Ungdom 280 kr Ordinarie: Vuxen 350 kr, Ungdom 310 kr


Mer information: http://www.skovde-teaterforening.se

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
221637
Startdatum
12 januari 2019
Veckodagar
Lördag
Tidpunkt
19:00–
Medarrangör
Skövde Teaterförening
Plats
Kulturhuset Skövde
SKÖVDE
Pris
350 kr