Hoppa till huvudinnehåll

Arrangemangsbild

Riksteatern Skövde CARMEN

Malmö Opera Bizets opera om cigarrarbeterskan Carmen och henne förhållanden till män, inte minst Don José.

Malmö Opera
Bizets opera om cigarrarbeterskan Carmen och henne förhållanden till män, inte minst Don José.

Carmen – ett av operalitteraturens absoluta trumfkort! Extra spännande är att vi denna höst kan presentera den på scen i ett gästspel från Malmö Opera. Vi hoppas och tror att intresset för att se denna alltid lika populära, dramatiska kärlekshistoria, komponerad av Georges Bizet (1838 – 1875), blir extra stort!

För några år sedan kunde vi visa Carmen i en direktsändning från Dalhalla. Nu kommer vi än mer påtagligt att drabbas av de heta känslostormarna mellan Carmen och hennes män, och då inte minst Don José.

Även den här gången kommer det att bli en Carmen som lever, älskar, hatar och dör. I höstens gästspel från Malmö, med sin koncentration av musik och känslor till en kammaropera, möter den frihetsälskande Carmen den samvetsgranne José. För hennes skull sviker han sina plikter, glömmer fästmön och blir kriminell. När Carmen blir intresserad av en annan man blir José så svartsjuk att han vill ta livet av henne.

Carmen är en opera om passionerad kärlek, fattigdom, svartsjuka, skumraskaffärer och mord, eller med ett modernt språkbruk, våld i nära relationer. Bizet lyckades med Carmen införa en mer verklighetsförankrad handling som skildrar personer som publiken lätt uppfattar som mer realistiska än karaktärerna i tidigare operaverk.

I danska regissören Anne Barslevs version tolkas Carmen av den prisade mezzosopranen Emma Sventelius, född och uppvuxen i Lund. Benjamin de Murashkin har gjort musikbearbetningen vars framförande leds av kapellmästaren Ida Løvli Hidle.

Besök gärna Malmö Operas hemsida: www.malmoopera.se

Regi: Anne Barslev
Scenografi och kostym: Stine Martinsen
Dramaturgi och bearbetning: Anne Barslev, Boel Adler
Kapellmästare: Ida Løvli Hidle
Musikalisk bearbetning och arrangemang: Benjamin de Murashkin
Översättning: Anders Bodegård
Musiker: Ida Løvli Hidle, John Löfgren, Blagoj Lamnjov, samt Malmö Operakör (inspelad)
Ljusdesign: Fredrik Glahns
I rollerna: Emma Sventelius, Alexander Grove, Aleksander Nohr, Sara Swietlicki, Nils Gustén, Katarina Lundborg, Jonas Samuelsson, Conny Thimander

BOKA BILJETT»
Fakta
Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Tis 25 sep kl 19.00. Speltid: Ca 2 tim inkl paus. Biljetter: Smart: Vuxen 220:-, Ungdom 90:-. Medlem: Vuxen 260:-, Ungdom 130:-. Ordinarie: Vuxen 290:-, Ungdom 160:-.

 


Mer information: http://www.skovde-teaterforening.se

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
221425
Startdatum
25 september 2018
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
19:00–
Medarrangör
Skövde Teaterförening
Plats
Skövde Stadsteater
Skövde
Pris
290 kr