Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt bank- och penningsystem för en hållbar ekonomi

Prel. start oktober 2021, varannan vecka. Hur kan vi minska de ekonomiska klyftorna, få sundare bostadspriser, undvika finanskriser och ställa om till en grön ekonomi? Vi kan ha denna cirkel på flera orter om önskemål finns.

 

Coronakrisen visade det finansiella systemets mörkaste sidor. Riksbanken var tvungen att skapa Ofantliga mängder pengar för att rädda bankerna och finansindustrin. Samtidigt föll många människor och småföretag mellan stolarna och fick inte stöd.

Varför måste bankerna alltid räddas vid kriser? Vad orsakar egentligen finanskriser? Skapar bankerna pengar och hur påverkar det skuldsättningen, jämlikheten och ekonomin? Kan vi organisera bankerna, pengarna och finanssystemet på ett bättre sätt? Det är frågor vi kommer fördjupa oss i och diskutera i denna studiecirkel.

Varmt välkommen på en spännande studiecirkel där vi på ett pedagogiskt och systematiskt sätt lära oss vad pengar och banker är, hur penningsystemet egentligen fungerar och varför dagens system är djupt problematiskt. I kursens sista del kommer vi fördjupa oss i några lösningsförslag. Räcker hårdare reglering av finans- och bankbranschen? Eller krävs att vi tar mer fullständig demokratisk kontroll över produktionen av pengar?

Vi kommer läsa en rad spännande artiklar och utdrag ur böcker. Kursen går att tillgodogöra sig på olika nivåer och passar framförallt dig utan förkunskaper, men det finns extra läsning för dig som vill fördjupa dig mera inför träffarna. Det kommer finnas gott om utrymmer för diskus


 
• Syfte
Cirkeln omfattar fem träffar à 2,5 h och syftar till att öka deltagarnas kunskap om hur penning- och banksystemet fungerar. Hur går det till när bankerna skapar pengar? Hur kommer det sig att bankerna fått detta unika privilegium? Vilka blir konsekvenserna för samhällsekonomin? Kan en lösning vara att förstatliga pengarna? Vilka invändningar finns mot förslaget?

 
• Material och tips
Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur Ann Pettifors bok Produktionen av pengar (2019) samt andra artiklar.
 

Kjell Ambertson, frågor går bra att maila till kjell.ambertson@gmail.com

 

Tänk på våra allergiker – parfymfritt i lokalen!

 

CIRKELSTART

Cirklarna börjar så snart de är fulltecknade om inget annat anges.

 

RABATT

De flesta LO-anslutna fackföreningar ger bidrag till många av ABF:s cirklar.

Ta kontakt med din fackexpedition och fråga om du kan få bidrag till just din cirkel.

 

ÅTERBUD

Återtar Du din anmälan senare än tre dagar före cirkelstart debiterar vi halva avgiften.

Återtar du din anmälan efter cirkelstart får du betala hela avgiften.

 

STUDIETID

En studietimma = 45 minuter

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
231060
Startdatum
01 oktober 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
7
Plats
ABFs lokaler i Skövde
Gesällgatan 5 54150 SKÖVDE
Pris
400 kr
Anmäl dig