Hoppa till huvudinnehåll

ABFs program under Bokmässan 2020

ABF ställer inte in, vi ställer om! Vi väljer att delta på den digitala Bokmässan 24–26 september eftersom vi tror på alla människors rätt till kultur. Samtliga av ABFs programpunkter är gratis och öppna för alla.

Ta del av alla våra programpunkter genom vårt Facebookevenemang (extern länk) eller på Bokmässans hemsida (extern länk).

Du kan även se alla samtal i efterhand på ABFs Youtubekanal (extern länk) eller via Bokmässans Play-sida (extern länk).

Program

Torsdag 24 september 2020

11.30–12.15 Föreningslivet, läxhjälpen och barnens rätt till kunskap
12.45–13.30 Punktskrift - har alla fortfarande möjlighet att uttrycka sig skriftligt?
14.00–14.40 Äldres trygghet i den digitala världen
15.00–15.40 Man och feminist – bara för vita medelklassmän?
16.00–16.45 Vilken roll spelar läsande år 2020 och hur motverkar vi läsklyftorna? 
17.30–18.00 Varför läser du inte för mig, pappa?
18.30–19.15 Art as an act of resistance (samtal + uppträdande med Soundz of the South)

Fredag 25 september 2020

11.30–12.15 Livemusik utanför storstäderna – bara ett minne från förr?
12.45–13.30 Kropp klass och kultur
14.00–14.45 Vem får ta plats på scen?
15.15–16.00 Våga skriva en bok!
16:15–17.00 Klimat, makt, kön och klass – hur hänger det ihop?
17.15–18.00 Synliggöra det osynliga – samtal med ABFs litteraturpristagare 2020 Anneli Jordahl

Lördag 26 september 2020

11.30–12.15 Skildringar av svarta livsöden i svensk litteratur
14.00–14.45 När pandemin kommer – vad gör vi när litteraturen blir verklighet?
15.15–16.00 Blod, svett och tårar - kändis blir du inte över en natt!
16.30–17.15 Smash it med läsning och skrivande!
16.30–18.30 Hitta glöden i pennan! – Workshop i skrivande med författaren Seluah Alsaati


Torsdag 24 september 2020

11:30–12:15 
Föreningslivet, läxhjälpen och barnens rätt till kunskap

Hur kan läxhjälp bidra till kunskapsutvecklingen och vilket ansvar har den ideella sektorn för att säkerställa barns rätt till kunskap?
Medverkande: Daniel Castro, förbundssekreterare Unga Örnar, Gustav Fridolin, folkhögskollärare och opinionsbildare, Zinah Al-daloo, verksamhetsutvecklare ABF Gästrikebygden.
Samtalsledare: Peter Gustavsson, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

12:45–13:30
Punktskrift – har alla fortfarande möjlighet att uttrycka sig skriftligt? 

Vad händer med det egna skapandet när tekniken utmanar punktskriften som skriftspråk? Vem har tillgång till att lära sig skriftspråk idag?
Medverkande: Ann Jönsson, journalist och utredningssekreterare, Anna Bergholtz, journalist, föreläsare och författare, Sara Shamloo Ekblad, författare, skrivpedagog och punktskriftslärare.
Samtalsledare: Karin Hjalmarson, litteraturvetare och utbildnings- och utvecklingsansvarig inom Iris Förvaltning.
Länk till samtalet på Youtube 

14:00–14:40
Äldres trygghet i den digitala världen

Digitaliseringen rymmer många möjligheter - men också hot och otrygghet. Äldre är en utsatt grupp för bluffmakare och bedrägerier på nätet. Men det finns lösningar och enkla knep för att öka sin digitala trygghet!
Medverkande: Görel Näslund, författare, Jan Olsson, kriminalkommissarie, Ola Nilsson, PRO Riks, Sakkunnig hälsa, friskvård och konsumentpolitik.
Samtalsledare: Arbenita Aliu, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

15:00–15:40
Man och feminist – bara för vita medelklassmän?

Allt fler män kallar sig feminister, men i vilka sammanhang är begreppet accepterat och var stöter det på motstånd? Hur fungerar feminism med den traditionella mansrollen och är manlig feminism bara ett privilegium för en vit medelklass från innerstan?
Medverkande: Shahab Ahmadian, metodutvecklare organisationen MÄN, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Calle Brunell, författare och psykolog.
Samtalsledare: Ida Östensson, ordförande och jämlikhetskonsult, Make Equal.
Länk till samtalet på Youtube 

16:00–16:45
Vilken roll spelar läsande år 2020 och hur motverkar vi läsklyftorna?

Att läsa är att resa, att känna igen sig, att få nya perspektiv. Läsklyftorna växer och för många är det inte alls självklart att läsandet är en del av vardagen. Vilka utmaningar står i vägen för att tillgängliggöra läsandet för fler och vilka lyckade exempel på läsfrämjande finns det?
Medverkande: Barbro Moberg, kulturansvarig Kommunal, Suad Omar, Läs Mer Gbg, Karin Linder, Gs Svensk biblioteksförening.
Samtalsledare: Michael Jonsson, ABF. 
Länk till samtalet på Youtube 

17:30–18:00
Varför läser du inte för mig, pappa?

Idag läser pappor i mindre utsträckning för sina barn än vad mammor gör. Kan pappor bryta normen genom en godnattsaga? Vilka andra verktyg och metoder finns idag för att få fler pappor att bli läsande förebilder för sina barn?
Medverkande: Karl-Petter Thorwaldsson, fd ordförande LO, Jens Karberg, metodutvecklare och utbildare, MÄN, Kristoffer Palmquist, pappa och SEKO-medlem.
Samtalsledare: Faaid Ali-Nuur, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

18:30–19:15
Art as an act of resistance (samtal + uppträdande med Soundz of the South) 

Upplev en inspirerande uppvisning i konstnärligt uttryck som aktivism för social förändring. Det självorganiserade nätverket Soundz of the South (Sydafrika) streamar sitt uppträdande och pratar live med oss om det konstnärliga uttryckets roll i deras arbete för demokrati och politisk förändring.
Medverkande: Soundz of the South (Kapstaden).
Samtalsledare: Emma Gullstrand, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

Fredag 25 september 2020

11:30–12:15
Livemusik utanför storstäderna – bara ett minne från förr?

Redan innan Corona-pandemin 2020 gapade många av Sveriges scener för livemusik tomma utanför storstäderna. Vi obducerar livemusikdöden med en kunnig panel av både arrangörer och artister.
Medverkande: Daniela Wirén, klubbarrangör och verksamhetsutvecklare ABF Västerås, Daniel Olsson, verksamhetsutvecklare Dalapop, Mattias Alkberg, artist och poet.
Samtalsledare: Michael Jonsson, ABF.
Länk till samtalet på Youtube

12:45–13:30
Kropp klass och kultur

I kroppen bor våra berättelser, minnen, känslor, identiteter, tankar och kunskaper. Hur påverkas våra kroppar av arbete och vår klasstillhörighet? Hur skildras kropp och klass i dagens samtid, och vem är det som skildrar arbetarklassen idag?
Medverkande: Annica Carlsson Bergdahl, initiativtagare och producent till projektet ”Vi som arbetar med våra kroppar”, Carola Löfstrand, utredare för arbetsmiljöfrågor och projektledare för ”Det goda arbetet i en ny tid” LO, Henrik Johansson, författare, redaktör och skrivpedagog.
Samtalsledare: Charlotta Nordblom Nellgård, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

14:00–14:45
Vem får ta plats på scen?

Scenkonst är inte bara det som visas på Operan och Dramaten, utan kan också vara en plats för politiskt samtal, tillgängligt för alla. Ska scenkonsten tillåtas att endast vara en konsumtionsvara eller borde den ses som en medborgerlig rättighet?
Medverkande: Jonas Jarl, konstnärlig ledare och regissör, Södra Communityteatern, America Vera-Zavala, författare och dramatiker, Sara Larsdotter Hallquist, konstnärlig ledare och regissör, Teater InterAkt. 

Samtalsledare: Zaynab Ouahabi, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

15:15–16:00
Våga skriva en bok!

Alla har vi något att berätta men hur förvandlar man lusten och viljan att berätta till en bok? Att debutera som författare kräver mod men också kunskap om hantverket och om branschen. Hur sänker vi trösklarna för skrivande och vem får lov att bli utgiven? I samtalet får du ta del av erfarenheter och tips från några som lyckats ta klivet till sin författardebut.
Medverkande: Gina Dirawi, författare Suad Ali, författare Seluah Alsaati, författare.
Samtalsledare: Zaynab Ouahabi, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

16:15–17:00
Klimat, makt, kön och klass – hur hänger det ihop?

Idag är det många som gör små saker för att bidra till klimatmålen i sin vardag, men för att åstadkomma riktig förändring behöver vi förstå sambandet mellan klimatkrisen och strukturella orättvisor.
Medverkande: Emma Sundh, Klimatklubben Gurgîn Bakircioglu, poddskapare och programledare, Nasim Khosravi, klimatrådgivare PwC.
Samtalsledare: Kata Nylén, leg. psykolog, STP i organisationspsykologi.
Länk till samtalet på Youtube 

17:15–18:00
Synliggöra det osynliga – samtal med ABFs litteraturpristagare 2020 Anneli Jordahl

ABFs litteraturpris syftar till att stödja författare som med ordets hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda.

Välkommen till ett samtal med årets litteraturpristagare Anneli Jordahl, kring litteraturen, klassamhället och den kreativa processen.

”Med lätthet och bråddjup har Anneli Jordahl under många år skildrat det svenska klassamhällets många bottnar och blindskär. Hon har varit en av de viktigaste rösterna i det offentliga samtalet om levnadsvillkor och ojämlikhet.”

Så inleds motiveringen när Anneli Jordahl får ABFs anrika litteraturpris. Priset delas ut i samband med ABFs Folkbildningsscen på den digitala Bokmässan!

Välkommen till ett djuplodande författarsamtal med Anneli Jordahl om att skildra arbetarklass, kreativitet och motstånd!

Medverkande:
Anneli Jordahl, författare och journalist
Annica Dahl, förbundssekreterare ABF

Länk till samtalet på Youtube 

Lördag 26 september 2020

11:30–12:15
Skildringar av svarta livsöden i svensk litteratur

Vem är avsändare för de berättelser som skildrar svartas liv i svensk litteratur idag? Hur skildras förhållandet till den strukturella rasismen och hur hänger den ihop med drivkraften att skriva och berätta?
Medverkande: Judith Kiros, författare och litteraturvetare Samuel Girma, medgrundare av Black Queers Sweden Valerie Kyeyune Backström, författare och journalist.
Samtalsledare: Kristina Lindquist, journalist
Länk till samtalet på Youtube 

14:00–14:45
När pandemin kommer – vad gör vi när litteraturen blir verklighet?

Hur reagerar människor i katastrofer i den litterära världen och hur skiljer detta från hur vi reagerar i verkligheten? Vad händer med fantastiken när den blir till diskbänksrealism? Kommer vi att se fler etablerade författare skriva utifrån pandemins verklighet och är det då fantastik?
Medverkande: Mats Söderlund, författare, Herman Geijer, nationell samordnare ABF, författare och preppingexpert, Anna Davour, Vetenskapsjournalist, Forskning och framsteg.
Samtalsledare: Charlotta Nordblom Nellgård, ABF.
Länk till samtalet på Youtube 

15:15–16:00
Blod, svett och tårar – kändis blir du inte över en natt!

Media missar ofta den mindre glamorösa berättelsen om arbetet bakom kändisskapet som ”skedde över en natt”. Den berättelsen innehåller dock ofta tålamod, glädje, envishet, samarbeten och ett brinnande intresse. Lär dig av de som vet hur du krattar för att lyckas och uppfylla dina drömmar. På sikt.
Medverkande: Vic Vem, artist, Linda Pira, artist, Rodrigo Bernal, artist och verksamhetsutvecklare ABF Kalmar län.
Samtalsledare: Zaynab Ouahabi, ABF.
Länk till samtalet på Youtube

16:30–17:15
Smash it med läsning och skrivande!

För många unga är skrivandet ett sätt att bearbeta upplevelser, identitet och psykisk hälsa. Deras ord är dock inte bara självhjälp, de är också ett sätt för läsaren att bredda sin bild av världen. När man lyssnar på deltagarna i ABF och StreetGäris podd-satsning TALET är det omöjligt att undgå den kraft som finns i skrivprocessen. I samtalet får du lära känna flera av deltagarna från TALET och höra hur de tänker kring storytelling och sitt eget skrivande.
Medverkande: Fatema Abdulkadir, medverkande TALET, Kristin Nordström, medverkande TALET, Maliha Khan, vice ordförande Streetgäris.
Samtalsledare: Alexandra Pascalidou, journalist och författare. 
Länk till samtalet på Youtube 

16:30–18:30
Hitta glöden i pennan! – Workshop i skrivande med författaren Seluah Alsaati

Har du något att berätta men vet inte hur du ska börja? Gillar du att skriva berättelser men behöver stöd och inspiration i din process? Välkommen på en digital workshop i skrivande med författaren och folkbildaren Seluah Alsaati!

Vad är det?

Skrivarworkshopen är en digital skrivarkurs i miniformat. Under ledning av författaren Seluah Alsaati kommer du att under 2 timmar få massor av bra tips på hur du kan göra för att komma igång med ditt skrivande eller få inspiration till hur du kan utveckla det du redan har skrivit. Seluah kommer att berätta hur arbetsprocessen med hennes debutroman Inte din baby såg ut och vilka viktiga lärdomar hon har gjort längs vägen. Du kommer också att kunna ställa frågor till henne om allt som har med skrivande att göra.

Vem får vara med?

Workshopen är öppen för alla från 13 år och uppåt. Det enda du behöver är ett intresse för skrivande och tillgång till internet. Workshopen kommer att genomföras digitalt över Zoom.

Vem är Seluah Alsaati?

Seluah Alsaati är författardebutant i år med romanen ”Inte din baby” som gavs ut i maj 2020. Hon är bosatt i Stockholm och är också artist under namnet ”Seluah. Vid sidan av hennes kreativa arbete har hon också jobbat som folkbildare och organisatör i många år.

Workshopen genomfördes i samverkan med ABF Stockholm.