Hoppa till huvudinnehåll

Spela aldrig Mozart

Publicerad

Kulturparlamentets föreställning "Spela aldrig Mozart - så länge jag lever" Efter en berättelse av Michael Morpurgo

I en frisörsalong i Venedig lyssnar Paolo Levi på ljudet av saxen när hans far formar håret på gamla damer; klipp, klipp, klipp. Som en melodi. Det är så historien om Paolo, sonen till två judiska musiker som överlevde Förintelsen börjar.

Framför oss står den unge pojken Paolo Levi, musikläraren Benjamin Horowitz, fadern Gino Levi och modern Laura Adler.

I ena stunden är Ewa en osäker, ivrig pojke vars högsta önskan är att spela fiol, i den andra en omhändertagande, orolig mor.

Bo tar över efter henne, spelar nu lille Paolo. Allting görs vackert och bekymmerslöst. De håller fast i publiken, som i trans ser på när händelserna utvecklar sig framför den.

Med hjälp av skådespelarnas röster och agerande och med den egna fantasin förflyttas åskådarna till sovrummet där Paolo upptäcker sin mors fiol, till Accademiabron i Venedig där han möter herr Horowitz, och till koncentrationslägret.

Gino och Laura överlevde genom att spela för bödlarna och för medfångarna på väg till gaskamrarna.

Den enkla, avskalade stilen gör publiken aktiv i att skapa berättelsen, ingenting är färdigt. Historien görs ännu mer levande när Bo med sin fiol illustrerar; ljudet av gatumusikanten, Paolos första drag på sin lånade fiol och den avslutande konserten när han för första gången spelar Mozart.
Fri entré med deltagarbiljett
Tid: Torsdag 24 september klockan 18-19
Plats: Kulturhuset i Rättvik