Hoppa till huvudinnehåll

Seminarieserien

Publicerad

Vi får bl.a. möta *en avhoppad nazist som berättar om vägen in, tiden i och vägen ut ur rörelsen. *Lära oss mer om hur den högerextrema miljön ser ut i Sverige och i vårt närområde. *Möta ungdomar med samiskt ursprung som berättar om erfarenheterna av att leva som minoritet i Sverige.

”Från hat till hopp – lärdomar i förintelsens spår”

Seminarieserien är ett samarbete mellan ABF Borlänge-Nedansiljan, Toleransprojektet, Framtidens förebilder, Verdandi, Svenska kyrkan och SKPF och beräknas starta i mars 2020 och består av fem föreläsare med efterföljande studiecirklar i ABF Borlänge-Nedansiljan.

Vi berör ämnen som rasism, fördomar, intolerans, förutsättningar för demokrati och samexistens, ur en rad olika perspektiv som både ger historiska tillbakablickar och bjuder på möten med aktuella livsöden.

26/3 kl.18.00 Föreläsning är inställd

En grupp samiska ungdomar som föreläser om sin egen historia och berör alltifrån historiska tillbakablickar på rasbiologi, nomadskolor o.s.v. till dagens situation och hur det är att leva som minoritetsbefolkning. Personligt och berörande om en del av den svenska historien som ofta får ta alldeles för lite plats i våra historieböcker och samhällsdebatten.

april Ruhulla Hussaini 

Ruhulla är hazar med afghanskt ursprung men uppvuxen i Pakistan. Efter en uppväxt i en vardag präglad av våld, förtryck och ond bråd död tar familjen, för hans säkerhets skull, beslutet att han vid 13-årsålder måste lämna landet. Genom ett LifeTalk tillsammans med Helena Hermansson berättar han sin historia om flykten genom Europa, tiden i fängelse, försöken att ta sig över Medelhavet för att slutligen hamna här i Borlänge. En gripande historia om att lämna allt man hållit kärt och som tonåring tvingas försöka skapa sig ett nytt liv, helt på egen hand, i annan del av världen.

Maj : Toleransprojektets redovisning med en fotoutställning av fotograf Henrik Hansson

I mitten av maj kommer årets toleranselever hålla en redovisning om sitt år i Toleransprojektet och resan till Förintelsens minnesplatser i Polen. I år kommer fotografen Henrik Hansson att följa med på resan och hans foton kommer tillsammans med ungdomarnas upplevelser och berättelser att bli en utställning i någon form. Beroende på antal deltagare i studiecirkeln (eller vilken form vi nu väljer) finns möjlighet att väva in även detta moment.

Vill du veta mera om ABFs studiecirkel och seminarieserien ”Från hat till hopp – lärdomar i förintelsens spår” anmäl dig till: abf.borlange-nedansiljan@abf.se

Gunilla Gartzy, verksamhetsutvecklare på ABF Borlänge-Nedansiljan, seminarieserien och studiecirkeln tel: 070 575 11 03 mejl: gunilla.gartzy@abf.se

Barbro Lindroth SKPF resa till Polen/Gdansk i september tel: 073 837 73 01