Hoppa till huvudinnehåll

Borlänge Jazzklubb

Publicerad

Våren 2020

10/2 Tuna Brass & Clas Yngström

Tuna Brass gästar åter jazzklubbens scen, denna gång med herr Yngström på gitarr. Kvällens tema kommer att vara Jimi Hendrix vilket möjligen kan upplevas som något annorlunda för en jazzklubb. Men det finns många kopplingar mellan denna mytomspunna gitarrist och jazzmusik vilket ni nu får möjlighet att upptäcka. En fräsch uppsättning arrangemang ger en spännande musikalisk upplevelse med grymt sväng. Clas Yngström är en av våra internationella stjärnor på blues- och rockhimlen som fått många välförtjänta utmärkelser. Att han nu tar ett litet steg över till jazz är inte långsökt. Sen kan vi nog räkna med att Tuna Brass levererar några egna låtar av högsta klass. Välkomna till vårpremiären!

24/2 Birger Björklund Quartet feat. Morten Lassem

Morten Lassem p, Åke Gullberg b, Kjell Hägglund dr, Birger Björklund vib Birger Björklund är mannen som genomför sina idéer. Den här gruppen träffades första gången i maj 2019. En träff som resulterade med önskemål om vidare samarbete. “It must schwing” är en målsättning för denna inte alltför vanliga sättning. Steget till Modern Jazz Quartets repertoar är visserligen stort men även inspirerande. Några russin ur kakan lär de plocka, i övrigt så är det The American Songbook som gäller.

Morten Lassem har spelat med flertalet norska storheter som tex. Jan Garbarek, men har också bott i New York för att studera för pianolegendaren Lennie Tristano. Morten gör fortfarande gästspel i Norge, men denna dag har vi nöjet att få njuta av denna eminenta pianist. Övriga får väl betraktas som lokalproducerat, Kjell Hägglund har spelat i en mängd olika grupper som Falu jazzensemble, Falänge 4, Jazzklubbskvintetten, m.fl. Åke Gullberg, samma sak, Falänge m.fl. Birger Björklund, Jazzklubbskvintetten, Umeå- pianisten Birgit Lindberg, m.fl. Så ett gäng synnerligen skickliga och erfarna jazzmusiker bjuder på svängig musik av högsta klass.- “It must schwing”, helt enkelt.

9/3 Lindblues med kvällens hedersgäst: Thomas Alm

Emma Lindblå - voc, Linus Sandell - piano, Linus Wallin - bas/voc, Ola Högberg - dr/voc, Thomas Alm - sax

Lindblues är en jazzkvartett med rötterna i Borlänge som utöver jazz även spelar bland annat blues och funk. De blandar även in både svenska visor och folkmusik i repertoaren, såväl som klassiska stycken i ett skapande där genre-gränserna suddas ut. Det som blir kvar är musiken de älskar, framförda med en stor dos spelglädje, gränsöverskridande på Lindblues vis. Utöver covers och tolkningar av andras musik smyger sig ibland ett och annat egenskrivet stycke in i repertoaren.

23/3 Ali Djeridi Quartet

Ali Djeridi- dr, Lars Jansson- p, Palle Danielsson- b, Krister Andersson- sax/cl

Ja, vad kan man säga? Likvärdig uppställning får man leta efter. Denna grupp har funnits i 3 år och gjorde sin debut i Umeå, Piteå och Skellefteå i mars 2017. Samtliga musiker tillhör den yppersta eliten och har satt sina spår i jazzens utveckling under många år. Herr Andersson har fått utmärkelsen Gyllene skivan två gånger, herr Jansson har drivit sin egen trio sedan 1979 och är internationellt etablerad sedan länge, herr Djeridi sysselsätter sig med exempelvis Trinity och Leo Lindberg trio och herr Danielsson har spelat med världsmusiker som Keith Jarrett, Charles Lloyd och Peter Erskine. Nu kommer de med en rykande färsk skiva med musik av bland annat Ali, Lars och George Gershwin (de är inte syskon). Det blir nog inte mycket bättre på en svensk jazzklubb än så här. Att det dessutom verkar bli skivsläpp hos oss gör det ju ännu roligare.

6/4 Jump4Joy

Ulf Sandström - p/voc, Bo Gustafsson - sax/voc, Surjo Benigh - b, Kenneth Björnlund - dr 14 år sedan vi sist gästades av denna fantastiska grupp. Medlemmarna är i vanlig ordning aktiva i många olika sammanhang, det blir ju lätt så när man är bra. Att så här på rak arm säga att Jump4Joy spelar i en viss genre är lite svårt. Rötter finns absolut i närheten av New Orleans och musiker som Allen Toussaint, Dr John, Fats Domino m.fl, men om det fanns en genre som hette “svänger som f-n” skulle den passa bättre. Det här blir inte heller bara musik, det blir en del historier och showande också. Med turné- och gighistorik som täcker större delen av planeten har vi här ett band som levererar musik och underhållning av yppersta klass. Vi förvarnar om risk för partystämning.

20/4 Ginger Sisters

Mariah Hortans, Carla Fri, Matilda Ångerman - voc, Mathias Sandberg, Otto Porkkala - git, Zacharias Holmkvist - bas

Vi får besök av en svensk-finsk konstellation bestående av tre vokalister som inte bara sjunger svängig jazz, de kan dansa och steppa samtidigt. Bandledaren Mariah Hortans är etablerad jazzvokalist och låtskrivare med ett antal olika grupper igång. Carla Fri är skådespelerska, regissör, dramainstruktör, danslärare och blivande sångpedagog. Matilda Ångerman är vokalist och även hon blivande sångpedagog. Hon arbetar i olika musikprojekt både som solist och bakgrundssångerska och har medverkat i flera musikteateruppsättningar i Österbotten. Dessutom har hon tävlat i streetdance och modern dans i grupp. Mathias Sandberg är utbildad på Manhattan School of Music, är aktiv i olika jazzkonstellationer och dessutom gruppens arrangör. Otto Porkkala är skicklig jazzgitarrist och spelar i både svenska och finska grupper. Zacharias Holmkvist är rutinerad jazzbasist med många framträdande på klubbar och festivaler. Kanske nostalgiskt med Gypsy Jazz, Andrew Sisters och dans, men eftersom allt detta kommer att inträffa samtidigt så blir det en ny, svängig och fartfylld show i vilken dom framför kända låtar av några av pophistoriens största kvinnliga artister i egna unika jazzarrangemang.

27/4 Ungdomarnas kväll

Om det inte redan är bekant så har Borlänge begåvats med ytterligare ett storband. Medlemmarna i detta kommer från många håll och har det gemensamt att de alla är unga och har ett brinnande intresse för jazzmusik. Några av dessa musiker har ni nog redan hört i olika konstellationer, det lär inte bli sista gången heller. Andra är nog nya bekantskaper, och tänk att det hela tiden dyker upp unga människor som vill spela och sjunga jazz. Det är ju bra på riktigt. På köpet ikväll medföljer även tre vokalister som längtar efter att få sjunga några av sina favoriter för er, och de är bra, vokalisterna inte minst. Men det är premiärdags och Borlänge Jazzklubb är stolta över äran att få vara första scen.

Detta sker i samarbetet med ABF