Hoppa till huvudinnehåll

Introduktion: Digital folkbildning och folkrörelseverksamhet

Nöden är uppfinningarnas moder, heter det ju. När vi inte kan träffas fysiskt behöver vi hitta andra former. Idag finns en mängd olika sätt att bedriva digital folkbildning och folkrörelseverksamhet. Men vilken teknik ska vi välja, och hur bär man sig åt?

Våga testa

När du sätter igång med digital folkbildning och folkrörelseverksamhet - lägg inte för mycket tid på att hitta den bästa tekniska lösningen eller plattformen. Läs på, men våga också testa tekniken. Det är viktigare att komma igång än göra allt perfekt från början.

Den digitala mötesformen sätter press på oss som arrangerar. En del av de sociala smörjmedel som finns när vi är i samma rum är borta. I stället behöver vi hantera teknik och förutsättningar som kan vara nya för oss.

Om vi planerar och lär tillsammans kan de digitala verktygen skapa något större än vad vi hade innan. Och kanske till och med bättre och mer lärande möten och cirklar än vad vi kunnat genomföra analogt.

Lär och inspireras av andra

Med denna guide hoppas vi kunna bringa klarhet i digitaliseringsdjungeln och bidra till att du kan digitalisera verksamhet som tidigare skett analogt. På den här sidan kommer vi gå genom lösningar för att arrangera digitala studiecirklar, kulturarrangemang, möten och konferenser.

I slutet av varje rubrik ger vi exempel på ABF-avdelningar som redan är igång med digitala lösningar för sin verksamhet. Låt deras lärdomar förkorta din startsträcka!

Tänk på säkerheten

I den digitala miljön betyder säkerhet något annat än det gör i den analoga. Kom ihåg att hålla koll på hur olika tjänster som lagrar din och deltagarnas data och var noga med användarvillkoren.

Viktiga frågor att ställa är bland annat: Vilken information om mig själv lämnar jag ut med användandet av tjänsten? Kan företaget lämna informationen vidare? Finns det särskilda kryssrutor för nyhetsbrev och annan information företaget vill sprida? Vad händer med bilder, text och egenkomponerad musik som jag laddar upp – kan företaget använda det fritt? Kan jag avsluta mitt konto?