Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration: Alby fritidsgård blev visirfabrik

Med ABF Botkyrka-Salem i ryggen tillverkade lokala ungdomar från Alby Leaders hundratals oumbärliga visir under skärtorsdagen. Visiren kunde levereras till tacksam personal på äldreboendet Skutan i Flemingsberg ett par dagar efter påsk.

I bild: fyra ungdomar från Alby Leaders tillverkar visir. Fotograf: Mohammed Ryback.

Engagerade ungdomar

När leveranserna av skyddsutrustning uteblir innebär det ökad risk för smittspridning bland de mest utsatta i samhället. För att snabbt göra något åt problemet omvandlades Alby fritidsgård - som drivs av ABF Botkyrka-Salem - till visirfabrik under påsken.

Det började med ett upprop på ABF Botkyrka-Salems Facebooksida om att swisha ett bidrag till materialkostnader för visirtillverkning. Efter att ha fått in 60 000 kronor på bara några dagar, satte produktionen igång i den temporära visirfabriken i Alby fritidsgård. Det tog tio engagerade ungdomar från Alby Leaders en dag att tillverka över 300 visir.

– De här ungdomarna gör sitt allt för att bidra till samhället. Man har givetvis behövt göra några försök innan det blev rätt, men därefter har tillverkningen funkat jättebra, berättar Hani Albitar, verksamhetsutvecklare på ABF Botkyrka-Salem.

Donationen var oumbärlig

Den första leveransen till äldreboendet i Flemingsberg kom mycket lägligt. Deras senaste beställning av engångsvisir och handsprit uteblev och utan skyddsmaterial kan de inte garantera säker vård.

– Vi hade inte klarat oss utan spontana donationer som denna. Det är tack vare bra utrustning som vi kan hålla smittspridningen i schack, berättar Daniel Ekman, verksamhetschef på äldreboendet Skutan.

Efter att ha kvalitetstestat leveransen av visir hoppas Skutan nu på påfyllning.

Fler äldreboenden har hört av sig

Flera äldreboenden har nu hört av sig och efterfrågat visir. Mohammed Ryback, verksamhetsutvecklare på ABF Botkyrka-Salem, har spenderat mycket tid på att åka runt och jaga resårband i olika butiker, för planen är att visirfabriken ska bli en regelbunden verksamhet.

– Med de pengar vi fått in kan vi göra flera olika saker med Alby Leaders. På Huddinge sjukhus intensivvårdsavdelning behöver de exempelvis handsprit, så det hoppas vi kunna fixa till dem, berättar Mohammed Ryback.

För mer information

Mohammed Ryback
Verksamhetsutvecklare
ABF Botkyrka-Salem
Telefon: 070-680 44 63
E-post: mohammed.ryback@abf.se

Hani Albitar
Verksamhetsutvecklare
ABF Botkyrka-Salem
Telefon: 070-721 01 12
E-post: hani.albitar@abf.se