Hoppa till huvudinnehåll

Spinncirkeln som flyttade ut på nätet

Sörmlandskustens konst- och hantverksförening har i flera års tid haft spinnverkstad som studiecirkel via ABF varje tisdag. När Coronakrisen var ett faktum flyttade studiecirkeln in på nätet istället för att ställas in. Varje tisdag träffas de nu via webbverktyget Zoom och spinner tillsammans.

I bild: Lena Hansjon med ett lamm i famnen. Fotograf: Annika Eriksson

– Det går faktiskt lika bra att visa och lära varandra via kameran på datorn som när man ses på riktigt, berättar Lena Hansjons som leder cirkeln.

De arbetar utifrån två böcker och lär sig om ull som material och vävningens historia i Sverige samtidigt som de i praktiken lär sig hantverket att spinna garn. Tidigare har de med jämna mellanrum bjudit in gästföreläsare, nu planerar de för att prova det även i studiecirkelns nya digitala form.

– Vi planerar att hålla en digital cirkel om att väva rya med Josefin Waltin som gästföreläsare, berättar Sanne Hermelin, initiativtagare till att digitalisera föreningens cirkelverksamhet och ansvarig för kommande kurs.

Deltagarna är överväldigade över hur bra det går att hålla igång cirkeln digitalt och ser en fortsättning även efter Coronakrisen. Det är många i föreningen som bor långt bort och har svårt att vara med vid alla tillfällen. Därför kommer de ta med sig den digitala plattformen in i verkstaden när de kan ses på riktigt igen så att de som vill kan vara med på länk.

– Den digitala cirkeln ger möjligheten att delta på ett helt annat sätt än vi tidigare kunnat erbjuda, fortsätter Lena Hansjons.

Utöver att spinna garn har föreningen även en vävningsverkstad. Vävstolar är dock inte något som deltagarna har hemma. Men de vill ändå inte ställa in verksamheten utan har hittat en lösning även för vävningen. Genom en gemensam digital kalender kan medlemmarna boka upp sig på vävstolen. På sin bokade tid har de vävstolen och huset för sig själva utan risk att möta någon annan.