Hoppa till huvudinnehåll

Så funkar det!

Här samlar vi allt du behöver veta om vårt folkbildningsarbete och hur samverkan med oss fungerar. Så funkar ABF i Uppsala län!

ABF GER MEST TILL DE SOM FÅTT MINST

ABF är den svenska arbetarrörelsens nav för debatt, lärande och kultur. I över hundra år har ABF kämpat för att utjämna klasskillnader och ge alla samma möjligheter oberoende av kulturell bakgrund, bostadsort och ekonomisk situation. När du samverkar med ABF får du inte bara bra grejer själv, utan du bidrar solidariskt till att någon annan får tillgång till bland annat:

  • Svenskakurser för nyanlända och asylsökande
  • Kulturevenemang och föreläsningar
  • Föreningsutbildningar
  • Insatser för särskilda målgrupper
  • Fackliga utbildningar
  • ABF i Uppsala läns öppna kursutbud

ABF kan hjälpa till med: lokaler, studiematerial, utrustning, marknadsföring, planering, föreningskunskap, forum för gemenskap… och mycket mer! 

FOLKBILDNING

Folkbildningen är ett kitt som håller samman, stärker och utvecklar det svenska samhället och demokratin.

Folkbildning är utbildning och bildning som är fri och frivillig. Den skiljer sig från det traditionella skolväsendet genom att grupper och deltagare själva bestämmer vad man ska lära sig och hur det ska gå till. Folkbildningsverksamheten sker främst på folkhögskolor och studieförbund och finansieras delvis med statliga medel.

Pedagogiken är demokratisk och betonar en aktiv inlärning där människor lär sig saker tillsammans genom samtal och reflektion. När du deltar i folkbildningens verksamhet får du alltså inte bara lära dig saker – du är även en aktiv del av en levande folkrörelsedemokrati.

STUDIEFÖRBUND

I Sverige finns sammanlagt tio studieförbund som huvudsakligen anordnar studiecirklar, kulturprogram, kurser och workshops.Studieförbunden är mötesplatser för skapande, bildning och kultur som varje år lockar hundratusentals deltagare.

Studieförbunden är en del av det civila samhället, vilket enkelt uttryckt betyder att människor går samman och organiserar sig utan vinstintresse, och utan styrning från stat eller näringsliv. Bakom studieförbunden står olika folkrörelser och medlemsorganisationer, vilket ger varje studieförbund en unik profil.

STUDIECIRKELN – Folkbildningens hjärta och själ

Folkbildning är det som uppstår när människor lär tillsammans och av varandra. Studiecirkeln är en folkbildningsmodell som möjliggör för en grupp människor att gå samman för att spela musik, studera historia, spela in en podcast, skriva motioner, diskutera skönlitteratur, måla, dreja – eller bygga en rymdraket i Lego! Så länge det finns ett element av lärande och utveckling är allting möjligt.

  • I en studiecirkel träffas en mindre grupp (ofta 3–10 personer) för att lära sig något tillsammans.
  • Alla studiecirklar har en ledare, en arbetsplan för vad man vill uppnå och någon typ av studiematerial.
  • Studiecirkeln har minst tre träffar, men pågår ofta längre.

KULTURPROGRAM

Kulturen är en viktig del av folkbildningen. Många gånger är det inom kulturen vi hittar det nya, det som utmanar, vänder på perspektiv och ger nya insikter. Kulturprogram är en verksamhetsform för framförande av kultur inför publik, som ska skapa delaktighet, upplevelse och eftertanke. Det kan vara föreläsningar, teaterföreställningar, konserter, debatter och seminarier, dansföreställningar, filmvisningar eller utställningar.

  • Ett kulturprogram har ett sammanhållet program om minst 30 minuter med minst fem åskådare samlade.
  • Kulturprogram ska vara öppet och annonseras i förväg till exempel genom annons, affisch eller hemsida. ABFs roll som anordnare ska tydligt framgå såväl i inbjudan som i själva genomförandet av programmet.

ANNAN FOLKBILDNING

Det finns även friare och flexiblare former att praktisera folkbildning på. Det kan till exempel röra sig om workshops, kortare kurser och utbildningar, eller prova-på-dagar – det viktiga är arrangemangen följer folkbildningens modell om demokratiskt lärande tillsammans och av varandra. Du kan alltid kontakta oss på ABF om du har en folkbildande idé som du vill genomföra. Vi hjälper till att fila på planeringen och stöttar dig i genomförandet.

  • Annan folkbildning har precis som studiecirkeln en ledare, en arbetsplan för vad man vill uppnå och någon typ av studiematerial.

FÖRENINGAR

ABF ser ett starkt föreningsliv som avgörande för ett livskraftigt lokalsamhälle. Tillsammans med ABF kan din organisation vidareutveckla era medlemmars kunskaper genom studiecirklar, kurser och kulturarrangemang. ABF kan stödja er förening med allt ifrån kortare samtal till skräddarsydda utbildningar inom förenings- och styrelseutveckling. Vi erbjuder även populära föreningsutbildningar där styrelsens olika funktioner står i fokus.

ABF kan hjälpa till med alla frågor som handlar om studier och kultur. Vi är ett bollplank och inspirerar med idéer om hur ni kan planera er studieverksamhet med saker som studiecirklar, tematräffar och föreläsningar. Vi kan också hjälpa er att starta en helt ny förening. ABF erbjuder vår kompetens med respekt för varje organisations särart och välkomnar nya nätverk och rörelser att samverka med oss.

Medlemskap eller samarbetsavtal?
Som medlemsorganisation kan ens företrädare bli nominerade till ABF i Uppsala läns styrelse. Ett alternativ till medlemskap är att teckna samverkansavtal – då får din organisation hjälp och stöd med studier och kultur men har inget formellt inflytande i styrelsen.