Hoppa till huvudinnehåll

Vi är ABF

Ibland är det faktiskt svårt att beskriva vad vi egentligen håller på med på ABF. Många tror att vi är en skola, och det är vi ju på sätt och vis. Vi vill nämligen hjälpa människor att skola sig själva, tillsammans med andra!
    Andra antar att vi är en politisk organisation. Det stämmer delvis, för även om vi inte arbetar partipolitiskt brinner vi för jämställdhet, rättvisa och demokrati. Vår rörelse skapar förändring här och nu, i det lilla och i det stora.
    Ytterligare några kanske tänker att vi tillhör en enskild organisation, som PRO, Socialdemokraterna eller Hyresgästföreningen. Det är inte heller en helt felaktig beskrivning – i Uppsala län har vi över 250 medlemsorganisationer och deras ideella arbete utgör själva basen i vår organisation. ABF fungerar lite som “föreningarnas förening”.

Så vad är ABF då egentligen? Vi är många saker. För folkbildning är, och kan vara, så mycket. Vi skapar sammanhang och mening för de som behöver det mest. Vi är den långsamma framåtrörelsen. Vi märks inte alltid, men vilar aldrig. ABF är många människor som tillsammans gör en annan värld möjlig. ABF är ett vi.

Vi är ABF.

I en serie filmer får du här träffa människor som på olika sätt engagerar sig i ABFs folkbildningsarbete. Du får inblick i konstnären Eva Högbergs tankar om skapande och engagemang i föreningen Club Lindormen. Du får följa trubaduren Magnus Nordensved under en pandemianpassad konsert på ett äldreboende. Och du får ta del av handledaren Jafar Sarehkhanis erfarenheter som handledare på ABFs fackliga utbildningar.