Hoppa till huvudinnehåll

Författarbesök av Mats Jonsson

Publicerad

ABFs litteratur- och kulturstipendium till Mats Jonsson kommer till Östersund 4 mars kl 14-15 på Östersunds bibliotek. Fri entré!

– Jag är oerhört glad över att bli uppmärksammad på det här sättet just av ABF. Ända sedan gymnasiet, då ABF hjälpte oss att starta en musikförening hemma i Kramfors, har jag haft varma känslor för dem. ABF är en av grundstenarna i Sveriges kulturliv, och jag är mycket hedrad, säger Mats Jonsson.

Mats Jonsson, född 1973 och uppvuxen i Kramfors, debuterade 1998 med "Unga Norrlänningar" som sedan följts upp av fler självbiografiska serieromaner. Bland annat "Nya Norrland" (2017) som berör den växande klyftan mellan stad och land och "När vi var samer" (2021) där han berättar sin egen samiska historia. Jonsson har även skrivit barnböcker, varit redaktör för serietidningen Galago samt medverkat i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.

– Mats Jonsson är en folkbildande urkraft vare sig det gäller samernas historia, klyftan mellan stad och land eller det svenska klassamhället. Han ger oss hopp om att en annan värld är möjlig. ABFs förbundsstyrelse är stolta över att Mats Jonsson är årets stipendiat, säger Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF.

ABFs litteratur- och kulturstipendium har delats ut sedan 1949 till personer som ”inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar samt visar på vikten av solidaritet". Bland tidigare pristagare finns Stig Sjödin, Katarina Taikon, PO Enquist, Jila Mossaed och Susanna Alakoski.

Stipendiet delas ut i ABFs monter under Bokmässan i Göteborg fredag den 23 september.

Hela motiveringen från ABFs förbundsstyrelse:

Årets stipendiat är en stark folkbildande kraft. Med svart tusch, humor och en del ilska målar Mats Jonsson över Sveriges vita fläckar vare sig det gäller samernas historia, klyftan mellan stad och land eller det svenska klassamhället. Hans eget liv får utgöra fond för de starka berättelserna när han med stort mod skildrar sig själv och sina närmaste. Med ordets och konstens hjälp väver han ihop det personliga med det allmänna och tecknar en ny och sannare bild av samtiden och vår gemensamma historia. Mellan penndragen i hans självbiografiska serieprojekt kan man urskilja en stark vilja till samhällsförändring. Hans verk engagerar, inspirerar och ingjuter mod hos en allt bredare skara läsare som bland de svartvita seriestripparna börjar ana att en annan värld är möjlig.