Hoppa till huvudinnehåll

Barnen, krigen, språken, liven

Publicerad

Kom du till Sverige som ett krigsbarn från Finland, eller är du anhörig till någon som gjorde det? "Barnen, krigen, språken, liven" är ett projekt av ABF Kronoberg, i samarbete med Sagobygden, med syftet att stimulera berättande i denna grupp – som ofta upplevt sig tystade.

Har du kommit till Sverige som ett krigsbarn från Finland? Är du anhörig till någon som gjort det – ett barn, barnbarn, syskon eller bästa kompis?  

 

Kanske bär du på frågor du aldrig fått besvarade eller känslor som inte ventilerats? Minnen av ett krig, ett annat språk, släktingar som inte längre finns eller som du inte längre har kontakt med? Funderingar kring identitet och tillhörighet? En berättelse som vill ta form?  

 

Hösten 2023 genomför ABF Kronoberg och Sagobygden en studiecirkel om 6 träffar i Ljungby, där du i ett tryggt rum – tillsammans med andra som delar liknande erfarenheter – får stöttning i att formulera dina erfarenheter till en eller flera berättelser. (Inget krav finns på att dela med sig av dem utanför gruppen.)  

 

Det är helt gratis att delta, och för dig som måste resa en bit för att komma till Ljungby finns möjlighet till reseersättning. Alla deltagare får en egen tankebok att samla sina funderingar i, samt litteratur som ska väcka samtal och reflektion. Och såklart fikar vi tillsammans vid varje träff.  

 

Jenny Ahonen, verksamhetsutvecklare på ABF Kronoberg och ordförande i Ljungbys sverigefinska förening, kommer leda cirkeln tillsammans med Mia Vickell, berättarpedagog på Sagobygden.  

 

Vill du vara med? Eller har du frågor? Kontakta Jenny Ahonen: 

Jenny.ahonen@abf.se, 072-336 10 13. 

 

Studiecirkeln är en del av projektet “Barnen, krigen, språken, liven”. Genom projektet genomförs även ytterligare verksamhet: 

 

8 september 09.00-12.00: “Dokumentera för framtiden” 

Strålforssalen, Garvaren, Ljungby 

Susanne Nylund Skog, etnolog och forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, håller i en föreläsning och workshop om hur vi kan dokumentera personliga berättelser. Vad vill vi föra vidare till framtiden och hur? 

(Cirkeldeltagare deltar gratis.) 

Anmälansenast den 25 augusti tillLinaMidholm: 

lina.midholm@sagobygden.se, 072-088 03 26, 0372-148 55. 

 

20 oktober 18.00-19.30: “De finska krigsbarnen – ett nordiskt familjedrama” 

Strålforssalen, Garvaren, Ljungby 

Föreläsning av Ann Nehlin, universitetslektor vid Stockholms universitet,som har forskat, och forskar, om finska krigsbarn ur flera olika perspektiv.  

Fri entré. Ingen föranmälan behövs.