Hoppa till huvudinnehåll

Karbeet fick hjälp på Portalen

Publicerad

Karbeet Klnjian är en civilingenjör som på grund av corona förlorade sitt jobb. När restriktionerna lättar ska han hålla kurs på Portalen.

Portalen har betytt mycket för Karbeet Klnjian, särskilt under hans första år i Sverige. Foto: Nina Broman

Karbeet kom till Sverige för knappt fem år sedan. Tillsammans med sin lillasyster flydde han från kriget i Syrien, medan deras föräldrar stannade kvar.
– Det kostar mycket pengar att fly så vi hade inte råd att åka allihop, säger han.

Första året i Sverige väntade han på uppehållstillstånd och under tiden fick han varken jobba eller gå i skolan. Att sitta och bara vänta är inte Karbeets grej, så i stället gick han olika kurser i svenska på Portalen och ABF, där han lärde sig grunderna i språket.
– De som jobbar här på Portalen är jättehjälpsamma. På ABF också, säger han.

När han fått sitt uppehållstillstånd gick han även på Komvux i några månader.
– Man märker skillnad på dem som lärt sig svenska på Komvux jämfört med på Portalen/ABF. På Komvux ligger allt fokus på grammatiken men på ABF och Portalen växlar man grammatik med mingel och andra aktiviteter och det gör att man lär sig snabbare, säger han.
Via Portalen fick han jobb som fastighetsskötare på Vildmarkshotellet under en säsong. Det blev stor skillnad på språket när han fick prata svenska hela dagarna.

Karbeet är civilingenjör och i Syrien jobbade han som arbetsledare. I Sverige har han verifierat sin utbildning genom en kortare praktik, där han fick visa vad han kan.
Därefter fick han jobb på ett konsultbolag där han blev kvar i tre år.
– I juni blev jag uppsagd. Det hade blivit arbetsbrist på grund av corona.

När han fick tid över började han läsa svenska som andraspråk och engelska på Komvux. Samtidigt engagerade han sig återigen hos Portalen.
– Jag ville lära mig Revit (ett 3D-modellprogram) men jag har ingen dator hemma så jag fick låna en av ABF.
Sedan tänkte han ”varför lär vi inte andra det här programmet?” och i samarbete med en bekant som är arkitekt och Mikael Nielsen började han planera för att hålla en sådan kurs på Portalen.
– Det finns många nyanlända ingenjörer här och de har inte fått en chans att jobba på grund av corona. Det kanske kan hjälpa dem om de kan få ett till program på sitt cv, säger Karbeet.
Han önskar egentligen att han fick lära ut Tekla i stället. Det är ett program som han är van att arbeta i, men det är alldeles för dyrt med licenser för att det ska gå att genomföra.

Intresset för Revit blev stort och de valde ut nio deltagare. Kursen skulle ha startat i december, men i och med de nya restriktionerna fick det skjutas upp. 

Under december började Karbeet jobba på en fabrik.
– Det är bra arbetsmiljö där och jag har fått nya kompisar, men jag hoppas på att kunna jobba som civilingenjör snart igen.

Nina Broman