Hoppa till huvudinnehåll

Marie får årets kulturstipendium

Publicerad

Under pandemin har Marie Reifelton arbetat hårt för att bryta pensionärers ensamhet. Nu får hon ABF Östergötlands kulturstipendium.

Marie Reifelton försöker hitta sätt att underhålla pensionärer och samtidigt stötta det lokala kulturlivet.

– Jag är otroligt glad och överraskad. Jag uppskattar vårt samarbete och känner stort förtroende för ABF. Tillsammans har vi gjort skillnad för många pensionärer i Östergötland, säger hon.

I sin roll som ombudsman för PRO Östergötland har Marie Reifelton valt att satsa på gemenskapen. Intressefrågorna lämnar hon till de förtroendevalda. Så när pandemin bröt ut på allvar i mars 2020 var PRO snabba med att starta telefonkedjor. De ringde runt till sina medlemmar för att uppmana dem att lyssna på Folkhälsomyndigheten och för att höra hur de mådde.
– Många var väldigt rädda för ensamheten, säger Marie.

Hon gick även ut i media och uppmanade folk att arrangera gårdsfika i sina hyreshus, att knacka på hos grannar de misstänkte var ensamma och att säga hej till äldre människor de mötte på gatan. Hon bad också de yngre att försöka lära sina anhöriga att använda sociala medier.

Till sommaren ordnade PRO, i samarbete med ABF, SKPF och Funktionsrätt Östergötland, ett coronaanpassat pensionärskollo på kursgården Missmyra utanför Åtvidaberg. Intresset var stort och antalet deltagare blev mer än dubbelt så stort som året innan.

Marie handlade och planerade och tillsammans med en kompis lagade hon också all mat – som förstås serverades utomhus. Deltagarna fick inte sitta fler än två vid varje bord, och för att de skulle lära känna så många som möjligt fick ingen äta med samma person två gånger.

Mellan måltiderna var det fullt upp med utomhusaktiviteter som sittgympa, stavgång, föreläsningar och författarbesök. Mikael Leonardsson från ABF lärde deltagarna använda nödvändiga mobilappar som Östgötatrafiken, 1177, Region Östergötlands digitala vårdcentral och 112. Samme Leonardsson kom också dit och spelade vid två tillfällen under de sex dagar kollot pågick.
– Så ABF gjorde en jätteinsats, säger Marie.

Många av deltagarna fick nya kompisar och hela gänget håller kontakten genom en sms-grupp. Marie har aktivt försökt hitta sätt att underhålla pensionärer och samtidigt stötta det lokala kulturlivet.
– Jag brinner för att kulturen ska få finnas kvar. Den betyder så mycket, särskilt i svåra tider.

Till påsk sände PRO och ABF en digital konsert med Daniel Yngve från Fantastic Four. Under sommaren ordnade Marie – tillsammans med ABF och SKPF – en miniturné med artisten Lotta Källström, som fick åka runt och sjunga på sex mindre orter i länet. PRO, SPF Seniorerna och SKPF gick ihop och uppmanade sina representanter på respektive ort att samarbeta kring konserterna – för pensionärernas skull.
– Vi sa ”skit i var dom är medlemmar, bara kör”. Och dom bara körde. Alla var svinduktiga, inget tjafs. Det betydde så himla mycket för så många.

Marie har ett imponerande kontaktnät. Det använde hon för att få kändisar som Lasse Åberg och Ola Salo att spela in videohälsningar till PRO:s medlemmar, och tacka dem för att de hållit sig hemma och på det sättet underlättat för vården. Hon fick ihop 28 hälsningar och la ut en varje vardag på Facebook.
– Det var väldigt uppskattat och folk var nyfikna på vilken kändis det skulle vara nästa gång.

I motiveringen till varför Marie Reifelton får ABF:s kulturpris står det bland annat att hon är ett föredöme med stor handlingskraft – engagerad, nytänkande och envis.

Nina Broman