Hoppa till huvudinnehåll

De vill motivera andra unga

Publicerad

På bara tre veckor ordnade Sumeya Osman och Lili D. Zelleke en stor modeshow i Skäggetorp.

Sumeya Osman och Lili D. Zelleke är fulla av idéer och några av dem hoppas de på att kunna förverkliga inom ramarna för ABF. Foto: Nina Broman

Det var i juni som tre typer av mode visades upp i Agorahuset i Skäggetorp: afrikanska kläder som ett gäng tjejer i området gjort, hoodies skapade av några killar i Örebro och så festlig fashion. Till den sistnämnda kategorin hade Lili sytt fem klänningar.

Så här i efterhand inser de att det hade varit bra med mer tid. Att gå från idé till färdig show på tre veckor var väldigt stressigt, men de fick bra hjälp av Kristina Ramsten på ABF och av Agorahuset.
– På grund av corona kunde vi inte ha en stor publik, men nära och kära till modellerna fick komma och titta. Och så filmade vi och la ut på sociala medier, berättar Sumeya.

De är inte helt nöjda med resultatet, det levde inte upp till deras vision.
– Om vi gör en ny modeshow så kommer den säkert att bli bättre. Då vill vi ha det ganska stort, med publik, så vi får vänta tills coronan gått över, säger Sumeya.
Lili håller med. Hon har gjort två modevisningar tidigare – på Skylten i Linköping – så hon vet hur hon vill ha det.

Tjejerna har många idéer men alldeles för lite tid. Lili går i gymnasiet, på Thoren Business school. I framtiden vill hon bygga upp sitt eget klädmärke ”Yenné” (”Mitt” på amhariska) som hon haft sedan 2016.
– Jag har sytt sedan jag var liten och jag lär mig mer för varje plagg jag gör, säger hon.
Sumeya kan inte sy.
– Jag är Lilis provdocka i stället, säger hon och ler.

Efter studenten började Sumeya jobba inom hemtjänsten men den senaste tiden har hon – bara 20 år gammal – varit sjukskriven på grund av en arbetsskadad axel.
– Jag älskade mina gamlingar, men snart ska jag börja som extralärare på en skola i stället.
Hon fick jobbet trots att hon inte har någon utbildning, eftersom hon har erfarenhet av att jobba med ungdomar. När hon var yngre var hon fotbollstränare och i somras var hon och Lili med och ordnade en fotbollscup i Skäggetorp.

I framtiden vill Sumeya bli egen företagare, så just nu sparar hon pengar för att kunna starta något litet.
– Jag tror att man måste ha något eget för att växa, säger hon.
När hon gick i skolan brukade hon gå till ABF för att få hjälp med läxor och senare blev hon själv läxhjälpare. Sedan dess är hon fast.

Tjejerna berättar om några av idéerna de hoppas på att kunna förverkliga framöver: en studiecirkel för bara tjejer, en Youtubekanal och en podcast.
– Syftet är att motivera och lyfta andra. Vi vill visa att det går att göra saker om man kämpar tillsammans, säger Lili.

Vad betyder samarbetet med ABF?
– Om man har visioner och drömmar så gör Kristina allt för att de ska bli verklighet och om något går snett så försöker hon hjälpa till att lösa det. Det är inte så ofta människor bryr sig på det sättet. Per (Wretman) är också väldigt stöttande, säger Sumeya.

Nina Broman