Hoppa till huvudinnehåll

”Jag vill inte att eleverna ska öva”

Publicerad

Utforskande och nyfikenhet väcker lusten till musiken. Så tänker Andreas Johansson, ny cirkelledare på ABF.

Till vardags går han KSM (Kommunikation, samhälle, medieproduktion) på Linköpings universitet och i höst kommer han också att hålla i musikcirklar på Bergslagsgården i Norrköping. Det blir akustisk gitarr och keyboard/piano för mindre grupper, och för den som inte riktigt kan bestämma sig finns Musiklabbet – ett slags musikalisk verkstad där deltagarna får möjlighet att prova på olika instrument.
– Man kan också testa att skriva låtar och att jamma ihop, säger Andreas, som tidigare hållit i musikcirklar på ABF i Huddinge, både i grupp och med enskilda elever.

Han är också frilansade musiker, låtskrivare och producent.  I tonåren startade han soloprojektet Stranger Mountain, som förra året släppte sitt debutalbum. I somras kom singeln ”For You”, och i höst hoppas han på att kunna åka på turné.

Det har alltså hänt en hel del sedan han som barn gick på Kulturskolan och lärde sig spela gitarr. Så här i efterhand kan han tänka att det var coolt att få spela Bach, men just då var det inget vidare.
– Det väckte inte lusten till musiken, säger han.

När han senare gick en annan musikkurs inom svenska kyrkan kändes det helt annorlunda. Där fick han utforska och vara nyfiken, vilket fick honom att känna kärlek till musiken. Det är så han själv vill jobba.
– Jag vill inte att eleverna ska öva, de ska sitta med gitarren i knät och spela utan att de tänker på det.

Nina Broman

Här anmäler du dig:
Musikcirkel för nybörjare - Lär dig spela gitarr - ABF
Musikcirkel för nybörjare - Lär dig spela Piano & keyboard -

ABFMusiklabb - ABF