Hoppa till huvudinnehåll

Konstcirkeln sluts för Stina

Publicerad

”Det ska vara roligt att skapa, inget är rätt eller fel”. Det är Stina Hallgrens inställning till konsten.

Konstnären Stina Hallgren tyckte att det var väldigt roligt att växa upp i Norrköping. Enda nackdelen var egentligen att det inte fanns några konstutbildningar. Så 1972 lämnade hon stan för en estetisk folkhögskola i Värmland.

Direkt efter kom hon in på Konstfack – keramik och glas – och sedan gick hon ett påbyggnadsår inriktat på skulptur.
– Men jag målade mycket också, säger hon.

När hon kom tillbaka till Norrköping i början av 1980-talet arbetade hon som cirkelledare på ABF under många år, och sedan 1992 undervisar hon i keramik och skulptur på Lunnevads folkhögskola. När hon går i pension nu i november sluts cirkeln och hon blir återigen cirkelledare på ABF.

Till att börja med blir det en prova på-konstcirkel på Bergslagsgården, där Stina kommer att gå igenom teknikerna i måleri, teckning och keramik.
– Jag hoppas att vi ska kunna gå ut någon kväll och måla strömmen och kanske Strykjärnet, bara vädret tillåter, säger hon.

Vid sidan av undervisningen ägnar sig Stina åt sitt eget skapande. Hon har haft en rad utställningar och fått både Svensk Forms stipendium och Norrköpings kommuns kulturstipendium. Sin ateljé har hon sedan många år på Galleri Kronan i Norrköping och där tänker hon också att konstcirkeln ska hålla till under keramikträffarna.
– Vi kommer prova på att dreja, tumma och måla med lerfärg.

Nina Broman

Här anmäler du dig: Konstcirkel - ABF