Hoppa till huvudinnehåll

David vill delta i samhällsrörelsen

Publicerad

I Sverige har alla rätt att vara med och påverka samhället och det är viktigt att ta vara på den möjligheten, menar David Malki. Torsdag 14 oktober föreläser han på ABF Bergslagsgården.

2015 kom arkitekten David Malki till Sverige tillsammans med sin fru och sina två barn. De hade lämnat sitt liv i Syrien för att undkomma kriget.

I Sverige ser David betydligt större möjligheter att engagera sig i samhällsfrågor och att vara med och påverka.
– I Syrien, eller faktiskt i hela mellanöstern, finns det inte demokrati i den meningen. Det är väldigt lågt i tak så man vågar inte säga vad man tycker, säger han.

Då syftar han inte på politiska val utan på att det är svårt att få folk att delta i den demokratiska processen. Han menar också att det ofta håller i sig när man kommer till Sverige eftersom vanan att engagera sig aldrig funnits.

Egentligen tycker han inte om att dela upp människor i invandrare och svenskar, men som invandrare är det lättare för honom att se saker ur det perspektivet. Han upplever att många som kommer hit – precis som många svenskar – ser sig som individer i stället för som en grupp.

– De tänker för mycket på vad de vill och vad de kan få, och för lite på vad de kan göra för att få som de vill och hur de själva kan bidra. I min värld kan man inte klaga om man inte gör något, säger David.

Vad gör du själv för att påverka?
– Portalen i Hageby har jag fått chansen att jobba med sociala frågor – vilka svårigheter har vi?,  hur kan vi lösa dem? och så vidare. Att delta i samhällsrörelsen kan hjälpa till med integrationen och minska klyftorna i samhället också, säger han.

Nina Broman

Torsdag 14 oktober 18.00 pratar David Malki om möjligheten att engagera sig och påverka samhället. Klockan 19 samma kväll berättar Kikki Liljeblad (S) om hur det är att vara kvinna i politiken.
Plats: Bergslagsgården. Västgötegatan 25 i Norrköping.