Hoppa till huvudinnehåll

Bläckfisken kämpar på

Publicerad

RSMH Norrköping Bläckfisken arbetar med att bryta ensamhet och har haft aktiviteter under hela pandemin, om än i nytt format.

Bläckfisken ingår i Riksförbundet för social och mental hälsa och riktar sig till personer som har psykisk ohälsa eller befinner sig i socialt utanförskap, men även anhöriga, vårdpersonal och andra som är intresserade är välkomna. De brukade ha sin Må bra-cirkel  på Bergslagsgården varannan onsdag, men när pandemin kom började de i stället mötas utanför för att gemensamt bestämma vad de skulle hitta på.
– Det var lite dålig uppslutning i början men efter någon månad blev vi fler och fler, säger Lottie Broman, som är sekreterare i föreningen.

De tog promenader till Rhododendrondalen vid Åbackarna eller till Gubbens trädgård, och vid dåligt väder såg de utställningar på Arbetets museum eftersom det är rymligt och lätt att hålla avstånd där.

När restriktionerna lättade under hösten 2021 och de kunde vara på ABF igen hade de bland annat en pysseldag och en träff med finskt tema, men de hann inte komma igång ordentligt innan smittspridningen ökade igen.


I julas bjöd Bläckfisken på julmacka, som medlemmarna fick hämta utanför Nelins konditori. Sedan sågs de över Messenger och åt tillsammans.

– Jag tror det har betytt väldigt mycket att vi haft aktiviteter hela den här tiden. En del är väldigt ensamma och måste få träffa andra människor, säger Lottie.

Föreningen har inte märkt av den ökade psykiska ohälsan i samhället så mycket eftersom de i första hand varit inriktade på befintliga medlemmar. De har fått fyra eller fem nya medlemmar under pandemin, men bara en av dem har varit aktiv.

Tidigare har Lottie hållit datorkurser för medlemmarna och hon vet att behovet av digitala kunskaper stort.
– Det var synd att vi inte hann med det i höstas, för vi hade varit hjälpa av det nu. Men jag hoppas att det ska kunna bli av snart.

Nina Broman