Hoppa till huvudinnehåll

Röda korset vill locka med fika och umgänge

Publicerad

Pandemin har inte hindrat Röda korset i Motala från att ses på ABF och handarbeta tillsammans. Pengarna de tjänar på det de skapat går alltid till välgörenhet.

Större delen av livet har Kerstin Petersson varit engagerad i Röda korset.
– Jag hade en så bra lärare i mellanstadiet. Hon lockade med nästan hela klassens flickor till URK (Ungdomens röda kors). Vi fick lära oss att lägga förband och sköta mindre sårskador, säger hon.

Numera är det mindre fokus på första hjälpen och mer på annan typ av hjälp, men då föreningen fått ett arv som ska gå till just första hjälpen-verksamhet så finns det planer på att anordna en utbildning.
– Vi ska bara hitta en Rödakorslärare som kan hålla i den först.

Senaste året har de i den mån det varit möjligt haft hantverksträffar på ABF två gånger i veckan.
– Det är så bra att vi kan vara här. Vi har mycket stöd från ABF och vi hjälper varandra.

Deltagarna i hantverksgrupperna varierar lite men huvudledaren Ingrid Eklundh är alltid på plats och Annika Qvarfordth och Kerstin är oftast med.
– När det är hantverksmarknad någonstans plockar vi ihop det bästa vi har och några av våra volontärer och åker dit. Det är jättetrevligt och vi får in en hel del pengar, säger Kerstin.

Pengarna används i första hand till katastrofhjälp, men Röda korset är även delaktiga i Radionhjälpens insamling för Världens barn.

Ett samarbete med Rädda barnen, som beställde 250 tygkassar till en kongress, gav lite extrapengar och så brukar Rödakorsvolontärer vara vaccinationsvärdar på Luxorcenter. För det får de hundra kronor i timmen av Regionen.

En annan viktig del i Röda korsets uppdrag är att försöka motverka ofrivillig ensamhet.
– Ibland står vi ute på torget och säljer våra alster och samtidigt får vi visa att vi finns. Det händer att det kommer fram helt nya människor och vill veta vad vi gör och då kan vi bjuda in dem till våra träffar, till exempel genom att fråga om de gillar att fika eller att spela kort.Tillsammans med ABF ska vi starta enkla fikaträffar, säger Kerstin.

Nina Broman