Hoppa till huvudinnehåll

Konst-AW med föreläsningar på ABF 23 november

Publicerad

Fredag 23 november är det dags för Konst-AW på ABF med föreläsningar av Skånes Målerikonservatorer och konsthistoriker Björn Fritz – en unik AW i sitt slag!

Föreläsningsprogram kl. 16-18

Om folkbildning: Åsa Sandström (ombudsman ABF)

Nästa år fyller ABF Malmö 100 år. I 100 år har vi samlat människor och rörelser som vill påverka och förändra genom folkbildning. För att förbereda inför detta jubileum har ABF renoverat huset och restaurerat konsten som skapades i samband med att huset byggdes 1938. Åsa Sandström om varför ABF renoverar just nu och vilka som är folkbildningens möjligheter framåt.

Om konsten i huset: Björn Fritz (konsthistoriker, Lunds universitet)

I ABF-huset finns väggmålningar av Nils Wedel, Gunnar Jonn och Bertil Landelius. Björn Fritz, konsthistoriker vid Lunds universitet, berättar om konstnärerna samt väggmålningarnas teknik och tolkningar. Bland annat Wedels verk Människor över hela jorden, vad veta vi om världen vi leva i, Låtom oss förena oss och För kunskap om livet (1938) som är utförda i en viss sorts vaxteknik, så kallat navax, något Nils Wedel själv tog fram. 

Om restaurering av konst: Johanna Nessow och Matilda Thorlund Brönmark (Skånes Målerikonservatorer)

Konservatorer har specialkunskaper om olika materials kemiska och fysiska nedbrytningsprocesser. Konstverken som restaureras är väggmålningar av Nils Wedel, Gunnar Jonn och Bertil Landelius. Verken finns i foajé, trapphus samt salar på bottenvåning. 
Skånes Målerikonservatorer berättar om konstrestaurering och hur de gått tillväga för att framtidssäkra dessa unika konstverk.  

Datum och anmälan