Hoppa till huvudinnehåll

Att finna närvaro genom kroppen – genom kulturen

Publicerad

Ashtangayoga är en dynamisk form av yoga med ursprung i Mysore i södra Indien. Här används medveten andning, närvaro och koncentration tillsammans med olika former av ställningar och rörelsesekvenser.

Vårens tio deltagare har alla varierad erfarenhet av yoga i allmänhet och av denna specifika form av yoga. Det är en av fördelarna, menar deltagarna, med att utöva yoga. Varje människa tränar utifrån sina egna förutsättningar, sin dagsform och sitt generella behov.  

Kulturen är en viktig del av folkbildningen. Många gånger är det inom kulturen vi hittar det nya, det som utmanar, vänder på perspektiv och ger nya insikter. Upplevelser och eget skapande ger människor möjligheter att förstå sig själva och andra. 

Lena har gått på ABFs yoga i över 10 år.

Lena (på bild ovan) har tränat ashtangayoga på ABF i hela 10 år. 

– Vi har ju en fantastisk cirkelledare, säger hon innan hon och resten av gruppen ställer sig upp på yogamattorna i danssalen. 

Träningspasset inleds med olika uppvärmningsställningar ihop med mantran, klassiska för ashtangayoga. Andrew Julian (på bild nedan) har varit cirkelledare i olika sorters yoga, däribland ashtanga, i över 13 år på ABF Malmö.

– Samsara halahala mohashantyai”, ljudar Andrew.

Dessa mantran, som gruppen uttrycker tillsammans, refererar till olika delar av indisk mytologi. Man använder dem för att finna koncentration i träningen.

Gruppen fortsätter med olika yogaställningar. De kallas asanas på sanskrit och binds ihop med andningstekniken som kallas uijayi. Andrew ser till att hela gruppen tänker på sin andning, sin vinyasa, under passet.

– Andas in, fem, fyra, tre, två, ett… Andas ut.  

Tillsammans bildar dessa delar den kraftfulla ashtangayogan. Klara och Henrik (på bild ovan) började för ett par år sedan med mjukyoga, men har nu övergått till ashtangayoga. Helheten, där både kroppskontroll och sinnesnärvaro får plats, lockar.  

Kulturen är inte snäv, utan lever hos alla människor som lajvar, sjunger i kör eller utövar yoga. En av grundstenarna i ABFs folkbildningstradition är att varje människa ska kunna växa utifrån sina egna behov och förutsättningar; som individ och som kollektiv.

Jag lämnar träningspasset, medan ashtangayogans deltagare byter ställning. 

– Fem, fyra, tre… fortsätter Andrew.