Hoppa till huvudinnehåll

Föreläsningar på ABF i mars

Publicerad

Hos oss kan du bilda dig – helt gratis. Under mars hålls föreläsningar om konspirationsteorier, det svenska språket, kvinnans rösträtt, nyliberalism, EU-valet och klimatutmaningarna. Välkommen till ABF på Spånehusvägen.

9 mars: FEM WKND med föreläsningar om feminism

  • 14.00-15.00: Normkritik och social hållbarhet
  • 15.00-16.00: Feminism inom och utom synhåll
  • 16.00-17.00: Kvinnans frigörelse och rösträtt

➜ Facebookevent här.

 

12 mars: Hur mår svenska språket? (18.00-20.00)

Engelskan (och svengelskan) tränger ut svenskan på alltfler områden i samhället: i reklamen, i friskolor och högre undervisning, i radio och tv, i namn på konstverk och offentliga byggnader. Men vem eller vad är det som driver på utvecklingen? Kan vi inte vara tillräckligt ”internationella” om vi fortsätter att omhulda svenskan som förstaspråk? Är det rationellt att systematiskt byta ut svenskan mot engelska, eller bara aningslöst och dumt? Öppet möte om svenska språkets ställning med gästanförande av Kalle Lind!

➜ Facebookevent här.

 

13 mars: Vad händer i jorden när temperaturen stiger? (18.00-19.30)

2000 kvadratmeter – det är så stor yta vi har per person om vi delar upp jordens odlingsbara mark mellan alla invånare. Hur förändrar vi vår livsföring så att jorden räcker till alla? Håkan Wallander, professor i markbiologi vid Lunds universitet, föreläser på ABF Malmö.

➜ Facebookevent här.

 

14 mars: Panelsamtal om EU-valet och de extrema partierna (17.30-19.00)

Vi står inför ett val till Europaparlamentet. Ett ödesval. Hur starka kan de samlade högerextrema populisterna och EU-motståndarna bli? Om EU-parlamentet blir ljusbrunt, eller rent av mörkbrunt, vad sker då med EU? Lars Jederlumd har rest runt i det bruna Europa – Nu kommer han till ABF för att berätta om sina möten med partierna till höger om högern och arbetet med nya boken "Ödesvalet: En orosanmälan om ett brunt Europa", som ges ut i samarbete med Olof Palmes Internationella Center.

➜ Facebookevent här.

 

19 mars: Marknadens tyranni med Björn Elmbrant (18.30-20.30)

Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt. I boken Marknadens tyranni – och demokratins räddning skriver journalisten och författaren Björn Elmbrant att den nyliberala tankemässiga dominans vi lever under idag är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns.

➜ Facebookevent här.

 

21 mars: Konspirationsteoriernas tid (18.00-20.00)

Vilka tror på konspirationsteorier och varför? Och varför är de så vanliga just nu? Författaren och journalisten Kent Werne ger en guidad tur genom konspirationstänkandets värld utifrån sin uppmärksammade bok ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”. 

➜ Facebookevent här.