Hoppa till huvudinnehåll

Marknadens tyranni – starta en studiecirkel om nyliberalism

Publicerad

Föreläsningssalen var fullsatt när den prisbelönte journalisten och författaren Björn Elmbrant höll sitt föredrag om nya boken Marknadens tyranni och hur vi kan rädda demokratin.

Marknadens tyranni

Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt.

I boken Marknadens tyranni – och hur vi kan rädda demokratin skriver journalisten och författaren Björn Elmbrant att den nyliberala tankemässiga dominans vi lever under idag är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns.

Trots dokumenterade, monumentala misslyckanden tas dess ideologiska grundpelare fortfarande för sanningar. Samtidigt gör sig ett växande missnöje mot de etablerade politiska partierna påtagligt i land efter land och de liberala demokratiska värdena sätts på prov – senast i det svenska riksdagsvalet.

Här ger Elmbrant en unik kartläggning över hur nyliberalismen svikit demokratins kärnuppgift att stå på de svaga och utsattas sida – ett viktigt inlägg i eftervalsanalysen som efterfrågats för de större partierna. Varför drogs vi egentligen så starkt till det nyliberala ljuset, och hur ska vi göra annorlunda?

Se inspelningen av föreläsningen

19 mars besökte Björn Elmbrant ABF-huset och höll ett föredrag under en timma om sin nya bok. Föredraget filmades och går att se i sin helhet här.

Arrangemanget var ett samarbete mellan Möllevångens Socialdemokratiska förening, Triangelns socialdemokratiska förening och Malmö Socialdemokratiska förening. Tack till alla som deltog, till Björn Elmbrant och till de socialdemokratiska föreningarna.

Starta en studiecirkel om nyliberalism

Djupdyk i boken och förkovra er i ämnet – starta en egen studiecirkel med boken som utgångsmaterial. Ni ska vara minst tre personer i gruppen, det går även bra att hålla studiecirkeln på distans.

Kom igång direkt!

Fyll i den digitala blanketten Starta studiecirkel.pdf och maila den till info.malmo@abf.se. Ni kan nu sätta igång! 

Köp boken

Boken finns hos din vanliga bokhandlare, och går att köpa direkt från Leopard förlag.