Hoppa till huvudinnehåll

Michael Rakowitz – utställning med Irakiska kulturföreningen

Publicerad

Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har tagit på sig en livsuppgift: att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefakter som inte längre existerar eller är spridna för vinden. 13 september är det dags för vernissage på Malmö Konsthall.

MICHAEL RAKOWITZ
The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G)

14.9 – 12.1 2020 

 

VERNISSAGE 13.9 kl 18–21

kl 19: Öppningscermoni och välkomsttal
Mats Stjernstedt, Konsthallschef
Lina Al-Nahar, Styrelseordförande Irakiska kulturföreningen Malmö
Pernilla Conde Hellman, Kulturdirektör Malmö Stad

Livemusik
Babylon sång i Malmö / Traditionell irakisk folkmusik
Qithara / Sånger från Mesopotamien

Vernissagen anordnas i samarbete med Irakiska kulturföreningen Malmö

Varmt välkommen!

För information på arabiska: / لمتابعة الموضوع باللغة العربية انقر على الربط ادناه 

https://www.konsthall.malmo.se/wp-content/uploads/2019/08/Arabisk-text.pdf

Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har tagit på sig en livsuppgift: att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefakter som inte längre existerar eller är spridna för vinden. Sedan 2007 har han arbetat med att återskapa de historiska objekt som försvann vid plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad 2003, i spåren av den amerikanska invasionen. Men istället för att reproducera föremålen i t.ex. sandsten eller brons väljer Rakowitz att nyttja varuförpackningar, konservburkar och andra bruksföremål från mellanöstern som på olika strapatsrika vis importerats till USA. Artiklar som en gång varit behållare för mat, tvättmedel och godis men som nu får rymma den irakiska diasporans minnen och historier.

Förstörelsen i Syrien och Irak är dock inte nationella tragedier utan är en förlust för hela mänskligheten, som Rakowitz uttrycker det. Efter ISIS härjningar så började han fokusera på att återskapa de statyer, reliefer och konstföremål som terrororganisationen har förvandlat till grus. Rakowitz säger själv att han önskar att projektet han kallar The Invisible Enemy Should Not Exist inte behövde finnas allsmen resultaten är icke desto mindre häpnadsväckande. Till exempel utgör en skulptur ur projektet det senaste inslaget i utställningsserien The Fourth Plinth på Trafalgar Square i London; en bevingad tjur, en lamassu, gjord av tomma konservburkar som en gång var fyllda av söt dadelsirap. 

Malmö Konsthall stora höstutställning 2019 kommer fokuseras på Michael Rakowitz Room G, Northwest Palace of Nimrud (2018), en serie reliefer som fanns i den historiska staden Nimrud, en gång det Assyriska rikets huvudstad. När ISIS 2015 kör bulldozers genom de sagolika tempelväggarna så var det 2627 år sedan platsen förstördes för första gången. Ett hisnande barbari mitt i civilisationens vagga. ”Jag kan inte skapa annat just nu”, säger Rakowitz. ”För de föremål som försvunnit behöver sitt spöke.”

The Invisible Enemy Should Not Exist har visats på flera betydande konstinstitutioner runt om i världen men vi är extra glada att kunna presentera Rakowitz imponerande projekt i just Malmö – en stad med 182 olika nationaliteter och en betydande irakisk och syrisk diaspora. 

Vernissagen 13/9 kommer göras i samarbete med Irakiska Kulturföreningen i Malmö, vars medlemmar också kommer att dela med sig av sina berättelser under utställningens gång i form av återkommande specialvisningar. Samtalsforumet Sydsvenskans salonger återkommer med ett samtal om kulturförstörelse och vi har flera andra spännande kringevent planerade. 

Vi kommer också satsa extra mycket på vår pedagogiska verksamhet med utgångspunkt i Rakowitz konstnärskap, även där i samverkan med Irakiska Kulturföreningen i Malmö. 

Michael Rakowitz bor och verkar i Chicago och är professor på fakulteten för Art, Theory & Practice vid Northwestern College.