Hoppa till huvudinnehåll

Träna eko-civilkurage med Klimatprata!

Publicerad

I Klimatprata tränar vi oss på att skapa konstruktiva klimatsamtal i vardagen. Genom samtal kan vi tränga undan hopplöshet, tystnadskultur och klimathärskartekniker för att istället skapa engagemang, handlingskraft och framtidens klimatrörelse.

Samtalstekniker för att klimatprata 

På klimatprata.se finns verktyg, tips och tekniker på hur du kan starta olika klimatsamtal, såsom känslofokuserade, kritiska eller lösningsfokuserade. Här hittar du även läsning om hur vi kan ingripa mot klimathärskartekniker eller problematiska uppfattningar om den ekologiska krisen. Tryck dig runt bland boxarna på sidan – läs mer om vad ett klimatsamtal är och hur samtal kan vara samhällsförändrande.  

Stöd till ungas klimatinitiativ 

Klimatprata stöttar unga personers egna klimatidéer med mentorskap och ekonomiskt stöd. Har just du en idé om hur vi kan få fler att samtala och agera för en levande planet? Kanske har du en studiecirkel för unga personer om klimatkrisen? Hör av dig till oss och berätta mer! Vi stöttar gräsrotsinitiativ som är inriktade på klimatsamtal, aktivism eller kreativa uttryck kring klimat och miljö. För dig mellan 15-25 år. Läs mer här. 

Praktiska träningar i eko-civilkurage 

Klimatprata arrangerar också praktiska träningar i eko-civilkurage och klimatsamtal. Genom dialogövningar och rollspel tränar vi oss på att skapa ekologiska normer, och omvandla klimatskadliga normer så som greenwashing eller slit-och-släng kulturer.   

Vår filosofi är att hur mycket vi än läser och vet i teorin, behöver vi fortfarande testa, träna och öva för att nya samtalstekniker ska sätta sig i kroppen. För att kunna spela ett musikinstrument eller spela fotboll så räcker det inte med att vi läst om det. Samma sak gäller för att klimatprata – därför behöver vi alla träna och finjustera.  

Vi håller öppna träningar i klimatsamtal och eko-civilkurage på ABF Malmö följande datum under hösten:  

  • 24 sep 
  • 29 okt (online via Zoom)
  • 12 nov 
  • 10 dec

Alla träffar sker kl. 18-20. Anmäl dig genom att mejla hej@klimatprata.se.

Vi håller även onlineträningar – följ oss på facebook och instagram på @klimatprata för att hålla dig uppdaterad. På klimatprata.se hittar du alla våra kommande träningar. Du kan också boka oss till din studiecirkel eller bjuda in till klimatmiddag – kontakta oss så berättar vi mer. 

Klimatprata drivs av organisationen Vardagens civilkurage.