Hoppa till huvudinnehåll

Extinction Rebellion: "Vi vill få dem att inse allvaret"

Publicerad

I veckan konstaterade Malmös politiker att det råder klimatnödläge. Extinction Rebellion Skåne har i ett år arbetat med att folkbilda och förändra den allmänna opinionen.

Malmö: "Det råder klimatnödläge"

Under Malmö kommunstyrelses sammanträde slogs det fast att det råder klimatnödläge. Men att utlysa klimatnödläge, gjordes inte.

– Vi på Extinction Rebellion Skåne är glada för detta, och det är naturligtvis bra att höra Malmös politiker använda termen klimatnödläge. Vi har kämpat stenhårt i nästan ett års tid med att vädja till Malmös politiker att utlysa klimatnödläge. Allt för att få dem att inse hur allvarligt läget är med klimatet och den ekologiska krisen. 

– Att säga att man inte har råd med att utlysa klimatnödläge duger helt enkelt inte. Klimatforskarkåren vittnar om en accelererande kris i jordens klimatsystem och att vi är på väg mot en temperaturökning på över tre grader år 2100. Vi vet alla innerst inne att vi som stad inte har råd att inte utlysa klimatnödläge.

Drar fulla hus

I söndags, den 12 januari 2020, drog Extinction Rebellion rekordpublik till ABF. Att allt fler börjar engagera sig för klimatet är tydligt.

Extinction Rebellion fortsätter, på folkbildningsvis, att arbeta för klimatet och planeten. Genom föreläsningar, workshops och studiecirklar arbetar de hårt tillsammans mot ett gemensamt mål. De skriver debattartiklar, genomför aktioner, utbildar och bildar. 

Extinction Rebellion har framförallt tre krav de arbetar för att få igenom. Det första att makthavare ska tala klarspråk.

– Det är ett viktigt första steg om vi ska kunna undvika en klimatkatastrof, skriver de i ett uttalande.

Deras andra två krav är att vi ska agera nu och att vi måste stärka demokratin. Ett sätt att stärka demokratin är att inrätta ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet. Det är något som Frankrike nyss gjort.

Runtom i världen har 1200 kommuner och städer samt 5 länder utlyst klimatnödläge. Extinction Rebellion fortstätter sin kamp för att även Malmö ska haka på. 

Extinction Rebellions hemsida: https://www.extinctionrebellion.se

Foto: Johan Nilsson /TT Nyhetsbyrån