Hoppa till huvudinnehåll

Föreläsningar på ABF – våren 2020

Publicerad

Hos oss kan du bilda dig – helt gratis. Under våren hålls föreläsningar om klimatet, jämställdhet i Skåne, Agenda 2030 och ekonomisk ojämlikhet. Välkommen till ABF på Spånehusvägen.

Stina Oscarson om demokrati och arbetsmarknad

Torsdag 16 januari, kl. 17.00-19.00

Stina Oscarson, bland annat författare till boken "Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?", kommer till Malmö för att samtala med Anställningslösa i Förening om engagemang och demokrati.

➜ Facebookevent här

Klimatkollaps och vad vi kan göra åt det

Torsdag 16 januari, kl. 18.30-20.30

En tankeväckande föreläsning om klimatkollaps, miljöaktivism och vad du kan göra. Denna föreläsning är perfekt för dig som vill veta mer om forskningen som Extinction Rebellion är baserad på och om varför fredlig civil olydnad behövs. 

➜ Facebookevent här

Martina Skrak om ett jämställt Skåne

Tisdag 28 januari, kl. 18.00-20.00

Martina Skrak från Länsstyrelsen Skåne berättar om "Ett jämställt Skåne" och ger exempel på konsekvenserna av ojämställdhet.

➜ Facebookevent här

Björn Roslund om ADHD

Torsdag 13 februari, kl. 18.00-19.30

Hur kan ADHD vara så starkt kopplat till risker, men samtidigt ha psykiatrins bästa prognos?
Varför har personer med ADHD så svårt för att njuta av framtida segrar, och på vilket sätt hänger det ihop med avhoppade utbildningar och drogers lockande låga? Psykiatern Björn Roslund tar oss med på en spännande och initierad djupdykning i hur det är vid ADHD varför det är som det är.

➜ Facebookevent här

Svensk antifascism 1920-1945

Lördag 7 mars, kl. 16.00-18.00

Föredragshållaren Stellan Elebro är fackligt aktiv inom Seko och har ett stort intresse för arbetarrörelsens historia i allmänhet, och rörelsens antifascistiska engagemang i synnerhet. 
Stellan har grundat databasen Demokratikämparna där han har kartlagt framförallt den organiserade antifascismens historia inom den breda arbetarrörelsen.

➜ Facebookevent här

Agenda 2030 och maten

Lördag 14 mars, kl. 13.00-15.30

Agenda 2030 och maten är en workshop där du får information om hur maten vi äter påverkar miljön, hälsan och rätten till mat. Du får ställa frågor, diskutera och genom övningar komma fram till egna lösningar på hållbarhetsproblem relaterade till maten vi äter.

➜ Facebookevent här

Flygfrittrörelsen och klimatpåverkan

Torsdag 26 mars, kl. 14.00-16.00

Sara Ullström föreläser om flyg, klimat, och förändrade resvanor med utgångspunkt i flygfritt-rörelsens uppkomst och spridning. Hur vi lever har stor betydelse för klimatet, och sett till individuell klimatpåverkan står flyget för en betydande del. Att undvika flygresor är därför en effektfull livsstilsförändring för att minska sitt personliga klimatavtryck.

➜ Facebookevent här

Kapitalet, överheten och alla vi andra

Måndag 30 mars, kl. 18.00-19.30

Vart är Sverige på väg? Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen.

➜ Facebookevent här

Agenda 2030 och maten

Lördag 18 april, kl. 14.00-16.30

Agenda 2030 och maten är en workshop där du får information om hur maten vi äter påverkar miljön, hälsan och rätten till mat. Du får ställa frågor, diskutera och genom övningar komma fram till egna lösningar på hållbarhetsproblem relaterade till maten vi äter.

➜ Facebookevent här

🌏 ABF Malmö uppmuntrar särskilt initiativ och lärande med koppling till de globala målen och Agenda 2030