Hoppa till huvudinnehåll

XR: "Det går att organisera sig utan hierarkiska system"

Publicerad

Extinction Rebellion (XR) är en internationell klimatrörelse. Lokalavdelningen i Skåne är en av de största, de har nästan 300 aktiva personer. På varje föreläsning dyker minst trettio nya nyfikna ansikten upp. Många vill engagera sig för klimatet. ABF Malmö samtalar med en av medlemmarna: Mira Hingström.

– Vår aktion här i Malmö den 24 augusti verkligen en milstolpe, säger Mira. På denna dygnslånga aktion lyckades vi mobilisera mellan 800-1200 personer. Aktionen blev oerhört lyckad.

Extinction Rebellion använder fredlig civil olydnad och folkbildning som metoder för att uppnå förändring. Kärlek och omsorg om vår gemensamma framtid får rörelsen att växa, skriver de på sin hemsida.

I föreningen utforskas nya sätt att använda folkbildningens pedagogik och metoder.

– I början av hösten 2019 lanserade vi konceptet ”Boka en rebell”, liknande den typen av mobilisering som Gudrun Schyman använde sig av inför valrörelsen 2018. Personen som bokar oss behöver se till att sju personer deltar och att det finns en lokal. Då kommer en av våra rebeller och föreläser om klimatkrisen. 

Tack vare formen knyts nya allianser och samarbeten. 

Mira och Martin föreläser på Högskolan Kristianstad, 2019. Foto: Michaela Larsson.

 

Mira fortsätter:

– En av de bästa bokningarna var när jag och en medrebell fick föreläsa för Glokala Folkhögskolan på Panora i Malmö, säger Mira. Det var roligt att få prata om klimatet med personer som inte nödvändigtvis kom dit med ett intresse i frågan, men som förhoppningsvis lämnade med ett! 

Extinction Rebellion bygger på decentralisering och autonomi. Det lockade Mira att gå med. 

– Det innebär att du kan gå med i rörelsen helt utan tidigare erfarenhet eller kunskap med den tid du har och engagera dig inom det område du vill, utan att behöva tillåtelse från någon annan. Om du har en idé som du tror skulle förbättra eller gynna rörelsen på något vis, är du fri att gå vidare med den. Det enda som förenar oss är våra 10 grundprinciper. Så länge du följer dem får du i princip göra vad du vill! 

– Vi har ingen ledare, ingen som säger åt dig vad du kan och inte kan göra. Det går att organisera sig effektivt utan hierarkiska system. XR är ett bevis på det. ◼︎

Läs mer om Extinction Rebellion: http://extinctionrebellion.se

ABF Malmö uppmuntrar särskilt initiativ och lärande med koppling till de globala målen och Agenda 2030. 

Flood the Streets – Aktion i Malmö 24 augusti. Foto: Maria Anckarsvärd