Hoppa till huvudinnehåll

Gå en vandring i Malmö i höst

Publicerad

Bli guidad genom parker du tycker om, genom stadsdelen du bor i eller genom platser du inte känner till! ABF Malmö erbjuder historiska stadsvandringar, men även arkitektur- och konstvandringar.

Boka en vandring för din förening  

  • Boka vandringen med respektive ledare. Maila ledaren och inkludera vilken vandring, dag/tid ni önskar samt föreningens namn
  • Det kostar 1300 kr per vandring. Föreningen faktureras av ABF.
  • Vandringarna är 90 minuter långa.
  • Efteråt: Rapportera som vanligt till ABFfyll i denna blankett  

Historiska vandringar runt Möllevången

Ledare: Jeanette Rosengren (jeanette.rosengren@kiraforlag.se). Max antal deltagare: 12

1. Möllevången 

Hur tänkte stadsingenjören som planerade området? Vem var kvinnan i kvarteret Lodet som tillverkade stråhattar och agiterade? Vad gjorde Lenins kompis på Kristianstadsgatan? (Samling: ABF Malmö Spånehusvägen 47utanför ingången) 

2. Folkets park 

Det blir politik, nöjeshistoria, artistkuriosa och Malmöhistoria i en väl mixad cocktail. (Samling: ABF Malmö Spånehusvägen 47, utanför ingången) 

3. S:t Pauli Mellersta kyrkogård

Malmös begravningsplatser är vilorumför både levande och döda. Begravningsplatserna berättar historia: om sociala strukturer, arkitektur, gravstensmode och olika religioners begravningssedvänjor. Vi läser titlar, namn, årtal och funderar över vilka de begravda varit och hur deras liv har gestaltat sig. (Samling: ABF Malmö Spånehusvägen 47, utanför ingången)

4. I kvarteren kring S:t Johannes

Här möter du en dansk reformator, åldrade tjänsteandar, en socialminister och en ledamot i Svenska Akademien. Vi pratar kring hur staden har utvecklats och kikar på arkitektur och intressanta byggnader. Choklad- och arbetarhistoria bjuder turen också på.

5. Händelser och personer från det medeltida Malmö 

Sillen gick till och staden växte. Vi vandrar i spåren av det medeltida Malmö och lyfter fram olika personer som verkat i vår stad samt hus och byggnader som fanns då – och nu. Sjörövare, förslagna änkor och tyska köpmän spelar betydande roller.

6. Ruskigt och räligt ur Malmös historia

Sammansvärjningar, en försvunnen silverskatt, en obstinat urmakare och en pestepidemi som nästan satte hela staden ur spel. 

7. Gustav Adolfs torg i Malmö 

Vad har hänt på eller vid stadens pampiga torg? Vad hade Victoria Benedictsson för utsikt genom sitt fönster? Vilka var Elisabethsystrarna? Vad hände med bankdirektören som blev dömd till döden? Byggnader, miljöer och människor under 210 år.

Malmös palats och fasader

Ledare: Christel Lyberg (christel.lyberg@abf.se). Max antal deltagare: 12

Följ med på en vandring där vi lyfter blicken uppåt! Det blir om pampiga palats, vackra fasader och om arkitekterna och byggherrarna. En del av detta kan du hitta i boken Gå till historien och en del från boken Malmös fasader. (Samling: Vi samlas på Drottningtorget, intill busskuren.) 

Konstvandringar runtom i Malmö

Ledare: Christel Lyberg (christel.lyberg@abf.se). Max antal deltagare: 12

Vi utgår från boken Malmö Konstguide och tittar på den offentliga konsten/skulpturerna som finns i staden. Du kan köpa boken hos ABF Malmö eller hos bokhandlare.  

1. Centrum Norra

Följ med på en skulpturvandring i stadens norra centrum. Vi tittar på den offentliga konsten som finns högt och lågt mellan husen och vid öppna platser. Några skulpturer blir kanske en ny upptäckt, vissa är internationellt kända. (Samling: Hörnet Norra Vallgatan/Bruksgatan, ett stenkast från Centralstationen, nära kanalen vid Petribron.) 

2. Pildammsparken

Följ med på en skulpturvandring i den grönskande Pildammsparken i Malmö. (Samling: Hörnet Carl Gustafs väg/Baltiska vägenskulpturen Strykjärnet). 

3. Längs kanalen

Följ med på en skulpturvandring där vi tittar på den offentliga konsten som finns i närheten av kanalen och längs en del av kanalen i Malmö. (Samling: Utanför entrén till Moderna Muséet, på Ola Billgrens plats.) 

Kirseberg – bland häxor, backabusar och majgrevar 

Ledare: Charlotte Högström (sms:a till 0707785839, så kontaktar Charlotte er. Om inte möjligt maila charlotte.hogstrom@gmail.com). Max antal deltagare: 12

Vi vandrar runt på Kirsebergs gator fulla med historia och blir guidade av Charlotte Högström som vet det mesta om stadsdelen. (SamlingKirsebergs torg vid statyn. Buss 4 går hit via Värnhem.Ha en studiecirkel hos ABF Malmö 

Om ni hellre kör en egen studiecirkel med olika vandringar går det också bra. Samla minst tre personer och bilda er! Kom igång direkt här: www.malmo.abf.se/malmo/studiecirkel 

 

Studiematerial

Be Here Then – gå på promenad med app

Häng med på en historisk stadsvandring med hjälp av appen Be Here Then. Hur kändes det att växa upp i fattigkvarteren i 40-talets Malmö? Med Be Here Then får du se hur platsen där du står just nu såg ut förr. Ladda ner appen och ge dig ut på promenad i stan!