Hoppa till huvudinnehåll

Queera historier från Malmö – köp boken hos ABF

Publicerad

Var i Malmö träffades män för att ha sex med varandra på 1910-talet? Vad gjorde bögar och lesbiska för att skapa uppmärksamhet på Folkfesten i Pildammsparken under 1970-talet? Hur upplevdes ankomsten till Malmö för Sveriges första homosexuella anhöriginvandrare? Vilka var de hetaste queerpunkbanden på Malmöscenen under det härjiga 2010-talet?

Tjugo berättelser i samma bok

Dessa och många andra frågor får sina svar i Queera historier från Malmö. Här samlas 20 berättelser om människor, organisationer och händelser som på olika sätt expanderar, utmanar och skriver om stadens historia. Det är en bok om det förflutna, sprungen ur samtiden som blandar akademiska skribenter med aktivister i dagens HBTQI-organisationer. 

Med avstamp i samtiden och den nära dåtiden söker sig texterna bakåt genom decennierna och århundradena, då HBTQI-liv var förbjudet, sjukdomsklassat och stigmatiserat. Fram tills nu har det saknats en historieskrivning om HBTQI-liv som geografiskt berör Malmö och södra Sverige, varför boken gör ett banbrytande arbete av synliggörande.

Det här är en bok som väljer det spretiga och motstridiga framför en enhetlig och konfliktdöljande historieskrivning, i fast förvissning att sådana berättelser förmår fånga mer och kanske också ge en mer sann bild av det förgångna. Det blir en bok som fångar Malmös vibrerande aktiva och mångfacetterade HBTQI-rörelser i all dess mångfald och brokighet. – Många minns, och det finns många fantastiska berättelser, men det finns väldigt lite som är nedtecknat. Varför har inte fler skrivit om detta, frågade vi oss. Vad vi nu kan visa är en blandning av bilder och brottstycken av Malmös queerhistoria. De är motsägelsefulla och bildar inte någon entydig berättelse om staden, eller att saker entydigt blivit bättre över tid, säger Pål Brunnström.

Köp boken

Boken finns att köpa hos ABF i receptionen (Spånehusvägen 47). Den kostar 250 kr. Du kan också köpa den online via Malmö universitet.

Redaktörer

  

Utgiven av

Malmö Universitet