Hoppa till huvudinnehåll

Valet 2022: Aktiviteter och folkbildning

Publicerad

Snart är det val. Fram tills dess hålls inspirerande och lärorika panelsamtal, föreläsningar och workshops om rösträtt, demokrati och valsystemet. Här hittar du alla aktiviteter samlade!

Stärk folkbildningen och ABF i valet

Under de senaste decennierna har skillnader mellan grupper i inkomst, hälsa och utbildning i Sverige ökat. Klasstillhörighet avgör i stor utsträckning människors livsvillkor. Det hindrar demokratin.

För att arbetarrörelsens idé om en jämlik fördelning av makt ska fungera krävs ett arbete för jämlikhet på alla samhällsområden.

ABF tycker:

  • Att människovärdet är viktigare än marknadsvärdet.
  • Att demokratin är överordnad marknaden.

Folkbildning, studier och kultur gör livet rikare. Det ger nödvändig kunskap för att göra sin röst hörd och ta plats i samhället.

ABF tror:

  • Att ett samhälle som håller ihop är ett bättre samhälle för oss alla.
  • Att framtiden går att påverka och att en annan värld är möjlig.
  • På människors förmåga och vilja att utvecklas, påverka och ta ansvar även för det gemensamma.

 

🔴 21/6 och 23/6: Information från valnämnden – hur går valet till? 

📍Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 21 juni kl. 10.00. 23 juni kl. 13.00.

Den 21 juni och 23 juni får Winnet Malmö besök av valnämndens kansli i Malmö stad. De informerar om hur det går till att rösta och hur valhemligheten bevaras. De berättar var och när kan man förtidsrösta. De tar även med sig material som används i röstlokalerna, exempelvis ett valbås och en urna. Läs mer här.

🔴 21/6: Small talks

📍 Plats: Möllevången i Malmö, detaljer ges vid anmälan. Datum och tid: 5 juli, kl. 17:00-20:00.

Konst i det offentliga rummet öppnar upp för samtal om politik och aktivism. Med det som utgångspunkt har RåFilm skapat projektet Small talks. Läs mer om Small talks första event och hur du anmäler dig här: #1 Mapping The City: Exploration game through your senses

🔴 8/7: Kommundebatt – en del av Malmö Pride

📍 Plats: Scandic Triangeln, Malmö. Datum och tid: 8 juli, kl. 13:00-14.00.

Malmö Pride och RFSL Malmö presenterar Kommundebatten mellan partierna i kommunfullmäktige! Hur ser det långsiktiga arbetet ut i kommunfullmäktiges partier i hbtqia+frågor som rör skola, äldreomsorg och andra områden under kommunens ansvar? Hur ser partierna på civilsamhällets roll i Malmö? Vilka satsningar har gjorts, och vilka förändringar ämnar partierna i kommunfullmäktige att genomföra för att skapa ett Malmö för alla? Läs mer här: https://malmopride.com/event/kommundebatt/

🔴 7/8: Utbildning om demokrati, rösträtt och valet 2022 

📍 Plats: ABF Malmö. Datum och tid: Söndag 7 augusti, kl. 10.00-14.00. 

Hur fungerar det demokratiska systemet? Hur går det till när man röstar? Och varför är det viktigt att rösta? Denna utbildning är för dig som vill veta mer om dessa frågor.

Kanske jobbar din förening med modellen demokratiambassadörer, alltså med personer som ska uppmuntra till demokratiskt engagemang och vikten av att nyttja sin rösträtt – då är denna utbildning för er! Eller så är du en förstagångsväljare eller någon som vill lära dig grundläggande kunskaper om valsystemet – varmt välkommen!

Läs mer och anmäl dig här. 

🔴 11/8: Föreläsning om demokrati, valsystemets grunder och beslutsprocesser 

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 11 augusti. Tid kommer.

En föreläsning om hur det fria, hemliga och direkta valen fungerar, vem som kan och var och när det går att rösta. Winnet har bjudit in Jamal El-Haj, riksdagsledamot, att föreläsa!  

🔴 18/8: Föreläsning om landstingsval 

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 18 augusti. Tid kommer.

Vad ingår i Region Skånes uppdrag och varför är det viktigt att rösta? Regionrådet Carina Svensson håller föredrag!

🔴 24/8: Du Nya – musikcabarét med Jan-Erik Sääf 

📍 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47. Datum och tid: 24 augusti kl. 19-21.

Jan-Erik Sääf är kompositören, textförfattaren och musikern som skrivit flest musikaler i Sverige. I Du Nya! får vi möta Jan-Erik själv och hans funderingar kring vår samtid. Med humor, humanism och musik särskådar vi visionen för Sverige in framtiden. Läs mer här.

🔴 24/8, 28/8: Skapa din röst – konst som politiskt verktyg

📍 Plats: Kommer. Datum och tid: 24 och 28 augusti, kl. 18.00-20.00.

Hur kan man använda konsten som politiskt verktyg och arbetsmetod? Välkommen på workshops med konstnärerna Filip Rahim Hansson och Ella Tillema. Du som deltagare kommer med hjälp av akryl och tusch uttrycka ditt eget politiska budskap på ett valplakat. "Skapa din röst" vill hitta alternativa sätt för dig som LO-medlem att bedriva valrörelsen och uttrycka dig på. Även LO kommer vara på plats och prata om sina krav inför valet. Läs mer här.

🔴 25/8: Feminism på riktigt – föreläsning med Lina Stenberg

📍 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47 Malmö. Datum och tid: 25 augusti, kl. 18.30.

Författare och debattör Lina Stenberg medverkar och pratar om sin bok Feminism på riktigt. Allt fler svenskar vill ha ett jämställt samhälle för kvinnor och män. Lina Stenberg berättar i sin bok om den granskning av partiernas jämställdhetspolitik som är grunden för boken. Vad leder politiken till? Vem vinner på den? Har partierna en politik för feminism på riktigt? Arrangeras av Handels S-förening (Socialdemokraterna). Läs mer här.

🔴 25/8: Öppet Hus på Winnet Malmö  

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 25 augusti. Tid kommer.

Öppet hus om kommunal-, landstings- och riksdagsvalet 2022. Träffa partiföreträdare från samtliga politiska partier i kommunfullmäktige i Malmö stad. Under dagen hålls ett panelsamtal med diskussioner. Under den öppna huset kan du som besökare välja vilka politiker du vill träffa och prata med eller föra fram din åsikt till. Flera tolkar deltar.    

🔴 29/8: Föreläsning om rösträttens historia 

📍 Plats: Motettens Folkets Hus, Munkhättegatan 202 i Malmö. Datum och tid: 29 augusti. Tid kommer.

En föreläsning av Ulrika Holgersson. Här får du veta mer om bakgrunden och utvecklingen av rösträttens historia. Rösträtten är en demokratifråga. 

🔴 5/9: Panelsamtal om vikten av att rösta med ungdomspolitiker

📍 Plats: Motettens Folkets Hus, Munkhättegatan 202 i Malmö. Datum och tid: 5 september. Tid kommer.

Mer information kommer.

🔴 6/9: Torgmöte med Winnet Sevedsplan 

📍 Plats: Sevedsplan, Malmö. Datum och tid: 6 september. Tid kommer.

Välkommen på torgmöte med talare, politiker och röster från stadens organisationer och föreningar! 

🔴 29/8-4/9: Utställning Kom närmare! 

📍 Plats: Stadsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 29 augusti kl 17.00 till 4 september kl. 15.00.

Föreningen Mantary Impact ställer ut berättelser av och med romer. Att bygga ett tillfälligt hem som när som helst kan rivas ner av myndigheter, att drömma om att ge sina barn ett tryggare liv eller att längta till sina familjer är några av de teman som gestaltas i denna utställning. Genom bland annat film, fotografi och textil, delar migranterna som deltagit i detta projekt med sig av sin vardag, sina drömmar och sin längtan. 

🔴 3/9: Workshop: Kom närmare! Animation  

📍 Plats: Stadsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 3 september, kl. 13.00-16.00.

På denna workshop får deltagarna på ett lekfullt sätt berätta om en viktig historia. Med Ipads gör vi stopmotionfilmer. Vi ger teman som allas rätt att höras, min drömvärld eller liknande för att locka fram deltagarnas tankar om vad som formar ett demokratiskt samhälle. 

🔴 4/9: Workshop: Kom närmare! Textil  

📍 Plats: Kirsebergsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 4 september, kl. 14.00-17.00.

En textilworkshop blir en mötesplats för rumäner och svenskar som är intresserade av att skapa med textil och garn. Vi lära oss knyta fransar och göra självporträtt i textilcollage samtidigt som vi lockar fram deltagarnas tankar om vad som formar ett demokratiskt samhälle. 

🔴 Mäster Palm – Kristian “von” Svensson 

📍Plats: Folkets park. Datum och tid: kommer.

Ett konsertprogram tillägnat Agust (Mäster) Palm 100 år efter "den röde apostelns" död. Efter ett liv av kamp fick han bland annat uppleva Sveriges första riktigt demokratiska val bara ett halvår innan han dog. Kristian besjunger och diskuterar både demokratins, arbetarrörelsens och arbetarklassens moderna historia och beskriver dess nutida utmaningar i tider av "gigekonomi" och högeroffensiv. 

🔴 Klimatet först – dags för en Green New Deal i Malmö  

📍 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47. Datum och tid kommer.

Institutet för nerväxtstudier håller ett panelsamtal på ABF Malmö med fokus på klimatfrågor och medborgardrivna förslag inför valet. Deras kampanj A Peoples Green New Deal for Malmö kommer vara utgångspunkt för samtalet.  

🔴 Valpromenader  

📍 Tid och plats kommer.

Promenera tillsammans med andra till valurnan! Samtala om demokrati, folkbildning och dina viktiga valfrågor.