Hoppa till huvudinnehåll

Valet 2022: Aktiviteter och folkbildning

Publicerad

Snart är det val. Fram tills dess hålls inspirerande och lärorika panelsamtal, föreläsningar och workshops om rösträtt, demokrati och valsystemet. Här hittar du alla aktiviteter samlade!

Stärk folkbildningen och ABF i valet

Under de senaste decennierna har skillnader mellan grupper i inkomst, hälsa och utbildning i Sverige ökat. Klasstillhörighet avgör i stor utsträckning människors livsvillkor. Det hindrar demokratin.

För att arbetarrörelsens idé om en jämlik fördelning av makt ska fungera krävs ett arbete för jämlikhet på alla samhällsområden.

ABF tycker:

  • Att människovärdet är viktigare än marknadsvärdet.
  • Att demokratin är överordnad marknaden.

Folkbildning, studier och kultur gör livet rikare. Det ger nödvändig kunskap för att göra sin röst hörd och ta plats i samhället.

ABF tror:

  • Att ett samhälle som håller ihop är ett bättre samhälle för oss alla.
  • Att framtiden går att påverka och att en annan värld är möjlig.
  • På människors förmåga och vilja att utvecklas, påverka och ta ansvar även för det gemensamma.

 

 

🔴 21/6 och 23/6: Information från valnämnden – hur går valet till? 

📍Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 21 juni kl. 10.00. 23 juni kl. 13.00.

Den 21 juni och 23 juni får Winnet Malmö besök av valnämndens kansli i Malmö stad. De informerar om hur det går till att rösta och hur valhemligheten bevaras. De berättar var och när kan man förtidsrösta. De tar även med sig material som används i röstlokalerna, exempelvis ett valbås och en urna. Läs mer här.

🔴 21/6: Small talks

📍 Plats: Möllevången i Malmö, detaljer ges vid anmälan. Datum och tid: 5 juli, kl. 17:00-20:00.

Konst i det offentliga rummet öppnar upp för samtal om politik och aktivism. Med det som utgångspunkt har RåFilm skapat projektet Small talks. Läs mer om Small talks första event och hur du anmäler dig här: #1 Mapping The City: Exploration game through your senses

🔴 8/7: Kommundebatt – en del av Malmö Pride

📍 Plats: Scandic Triangeln, Malmö. Datum och tid: 8 juli, kl. 13:00-14.00.

Malmö Pride och RFSL Malmö presenterar Kommundebatten mellan partierna i kommunfullmäktige! Hur ser det långsiktiga arbetet ut i kommunfullmäktiges partier i hbtqia+frågor som rör skola, äldreomsorg och andra områden under kommunens ansvar? Hur ser partierna på civilsamhällets roll i Malmö? Vilka satsningar har gjorts, och vilka förändringar ämnar partierna i kommunfullmäktige att genomföra för att skapa ett Malmö för alla? Läs mer här: https://malmopride.com/event/kommundebatt/

🔴 8/8: Utbildning om demokrati, rösträtt och valet 2022 

📍 Plats: ABF Malmö. Datum och tid: Måndag 8 augusti, kl. 10.00-14.00. 

Hur fungerar det demokratiska systemet? Hur går det till när man röstar? Och varför är det viktigt att rösta? Denna utbildning är för dig som vill veta mer om dessa frågor.

Kanske jobbar din förening med modellen demokratiambassadörer, alltså med personer som ska uppmuntra till demokratiskt engagemang och vikten av att nyttja sin rösträtt – då är denna utbildning för er! Eller så är du en förstagångsväljare eller någon som vill lära dig grundläggande kunskaper om valsystemet – varmt välkommen!

Läs mer och anmäl dig här. 

🔴 11/8: Föreläsning om demokrati, valsystemets grunder och beslutsprocesser 

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 11 augusti, kl. 13-14.30.

En föreläsning om hur det fria, hemliga och direkta valen fungerar, vem som kan och var och när det går att rösta. Winnet har bjudit in Jamal El-Haj, riksdagsledamot, att föreläsa!

🔴 17/8: Nätverksträff med föreläsning om landstingsval 

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 17 augusti, kl. 13.00.

Vad ingår i Region Skånes uppdrag och varför är det viktigt att rösta? Regionrådet Carina Svensson håller föredrag!

🔴 19/8: Rullande politisk-allsång på Malmös gator 

📍 Plats: Möllevångstorget, Malmö. Datum och tid: 19 augusti, kl. 20.30-22.00.

Kom med på politisk-allsång med den rullande biografen CykelBion. Tillsammans går vi ner för Malmös gator och sjunger ut om att riva murar, stoppa marknadsskolan, vikten/styrkan i solidaritet och en den värld vi vill skapa! Mottot med allsången är ”hellre än bra” och vi älskar folk som bara trallar/rajjar med. Det blir massa upptempolåtar och vi får uppbackning av en hel proffskör! Det viktigaste är att vi ses och hittar vägar framåt tillsammans. 
Kören Reclaim With Song släpper även inte bara en, utan två helt nya allsångshits inför valet. Vad kan vara bättre! 
Vi samlas på Möllevångstorget kl 20.30 och avslutar i närheten av torget runt 22. 
Kamp och kram! Ett samarbete mellan Reclaim With Song, ABF Malmö och RåFILM.

🔴 20/8: Skånsk valupptakt med Socialdemokraterna och Magdalena Andersson

📍 Plats: Folkets Park, Malmö. Datum och tid: 20 augusti, kl. 15.30.

Lördag 20 augusti kl 15.30 bjuder vi in dig till en folkfest för valseger 2022 i Malmö Folkets Park. Inför valrörelsens sista intensiva veckor laddar vi med politisk inspiration och tal av partiordförande Magdalena Andersson och underhållning av Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

🔴 20/8: Vänsterfest

📍 Plats: Folk Mat och Möten, Olof Palmes Plats 1 i Malmö. Datum och tid: 20 augusti, kl. 18.00-01.00.

Snart är det val. Då är det skönt för oss som står för socialism, feminism och antirasism att träffas och ha roligt tillsammans. Vänsterfest är en kvällsfestival med DJ:s, lotteri, dans, kultur och politik hela kvällen. Kom som du är. Oavsett om du vill lyssna till och delta i samtal eller om du bara vill träffa andra vänstermänniskor och ha det roligt tillsammans är du välkommen.

 

🔴 23/8: Small talks

📍 Plats: Möllevången i Malmö, detaljer ges vid anmälan. Datum och tid: 23 augusti, kl. 17:00-20:00.

Konst i det offentliga rummet öppnar upp för samtal om politik och aktivism. Med det som utgångspunkt har RåFilm skapat projektet Small talks. Läs mer om Small talks första event och hur du anmäler dig här: #1 Mapping The City: Exploration game through your senses

 

🔴 24/8: Du Nya – musikcabarét med Jan-Erik Sääf 

📍 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47. Datum och tid: 24 augusti kl. 19-21.

Jan-Erik Sääf är kompositören, textförfattaren och musikern som skrivit flest musikaler i Sverige. I Du Nya! får vi möta Jan-Erik själv och hans funderingar kring vår samtid. Med humor, humanism och musik särskådar vi visionen för Sverige in framtiden. Läs mer här.

🔴 28/8: Skapa din röst – konst som politiskt verktyg

📍 Plats: Biograf Panora, i foajén, Malmö. Datum och tid: 24 och 28 augusti, kl. 18.00-20.00.

Hur kan man använda konsten som politiskt verktyg och arbetsmetod? Välkommen på workshops med konstnärerna Filip Rahim Hansson och Ella Tillema. Du som deltagare kommer med hjälp av akryl och tusch uttrycka ditt eget politiska budskap på ett valplakat. I Filip och Ellas konstnärskap är kopplingen till arbetarrörelsen tydlig. De kommer tillsammans prata om hur man kan använda konsten som politiskt verktyg och arbetsmetod. 

SKAPA DIN RÖST vill hitta alternativa sätt för dig som LO-medlem att bedriva valrörelsen och uttrycka dig på. Även LO kommer vara på plats och prata om sina krav inför valet. Om du vill kommer plakatet sedan kunna ställas ut på Arbetarfilmfestivalen i november. Arrangemanget riktar sig till LO-medlemmar i första hand och i mån av plats är det öppet för andra. Läs mer om arrangemanget och hur du anmäler dig här: Skapa din röst 2022 – konst som politiskt verktyg | Facebook

🔴 25/8: Feminism på riktigt – föreläsning med Lina Stenberg

📍 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47 Malmö. Datum och tid: 25 augusti, kl. 18.30.

Författare och debattör Lina Stenberg medverkar och pratar om sin bok Feminism på riktigt. Allt fler svenskar vill ha ett jämställt samhälle för kvinnor och män. Lina Stenberg berättar i sin bok om den granskning av partiernas jämställdhetspolitik som är grunden för boken. Vad leder politiken till? Vem vinner på den? Har partierna en politik för feminism på riktigt? Arrangeras av Handels S-förening (Socialdemokraterna). Läs mer här.

🔴 25/8: Öppet Hus på Winnet Malmö  

📍 Plats: Winnet, Nobelvägen 21 Malmö. Datum och tid: 25 augusti, kl. 13.00.

Öppet hus om kommunal-, landstings- och riksdagsvalet 2022. Träffa partiföreträdare från samtliga politiska partier i kommunfullmäktige i Malmö stad. Under dagen hålls ett panelsamtal med diskussioner. Under den öppna huset kan du som besökare välja vilka politiker du vill träffa och prata med eller föra fram din åsikt till. Flera tolkar deltar.   

🔴 30/8: Politisk valdebatt

📍 Plats: Mötesplatsen Otto, Östra Förstadsgatan 27 i Malmö. Datum och tid: 23 och 30 augusti, kl. 16.00-18.00.

Ensamkommandes Förbund arbetar nu för att sprida kunskap om valet och varför det är viktigt att rösta. Kom till Mötesplatsen Otto för att prata om demokratifrågor, hur får vi ett tillgängligare samhälle, hur vi bättre lyssnar på unga med migrationserfarenhet etc. 23 och 30 augusti är det dags för valdebatter med politiker från olika partier som finns för att svara på frågor.

🔴 29/8: Föreläsning om rösträttens historia 

📍 Plats: Motettens Folkets Hus, Munkhättegatan 202 i Malmö. Datum och tid: 29 augusti, kl. 17-19.

En föreläsning av Diana Mulinari. Här får du veta mer om bakgrunden och utvecklingen av rösträttens historia. Rösträtten är en demokratifråga. 

 

🔴 1/9: Vad kan vi vänta oss av SD efter valet?

📍Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47. Datum och tid: 1 september, kl. 18.00.

Vad händer om SD får chansen att vara med och styra Sverige? Anna-Lena Lodenius är en journalist och författare som har följt SD ända sedan starten och skrivit om partiet i flera böcker. Den senaste heter "Svart på vitt – om Sverigedemokraterna" och är en slags handbok som ger partiets historia, alla de viktiga händelserna, personerna och hur partiet utvecklats sedan starten. Den försöker att besvara många viktiga frågor som hur SD kan locka så många väljare ur arbetarklassen, SD:s totala frånvaro av en jämställdhetspolitik och hur partiet fungerar i kommunerna. Ta chansen att diskutera och ställa frågor. Läs mer här.

🔴 29/8-4/9: Utställning Kom närmare! 

📍 Plats: Stadsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 29 augusti kl 17.00 till 4 september kl. 15.00.

Föreningen Mantary Impact ställer ut berättelser av och med romer. Att bygga ett tillfälligt hem som när som helst kan rivas ner av myndigheter, att drömma om att ge sina barn ett tryggare liv eller att längta till sina familjer är några av de teman som gestaltas i denna utställning. Genom bland annat film, fotografi och textil, delar migranterna som deltagit i detta projekt med sig av sin vardag, sina drömmar och sin längtan. 

🔴 3/9: Samtal och politikerutfrågning om klimat och not-for-profit economy 

📍 Plats: Hypnos, Norra Grängesbergsgatan 15 i Malmö. Datum och tid: 3 september, kl. 12.30.

Jennifer Hinton är forskare inom hållbarhet och ekologisk ekonomi. Hon kommer till NGBG och pratar om modellen “Not-for-profit economy. Vi visar kortfilm och håller ett samtal mellan Jennifer Hinton och filmskaparen Cia Paulsson. Cia är även verksam i klimatorganisationen Scenario 2030 

Institutet för nerväxtstudier är på plats för att berätta om sitt arbete med kampanjen Peoples Green New Deal for MalmöArrangemanget avslutas med en utfrågning av Malmöpolitiker.   

🔴 3/9: Trygghet för vem? Samtal och politikerutfrågning om ungas erfarenhet av våld och rasprofilering 

📍 Plats: Hypnos, Norra Grängesbergsgatan 15 i Malmö. Datum och tid: 3 september, kl. 15.00.

Trygghet för vem? Det frågar sig Rädda Barnens ungdomsförbund i sin kampanjfilm med fokus på rasprofilering, gatuvåld och islamofobi. Genom film och samtal belyser vi ungas rätt till trygghetSamtalet följs av en utfrågning av inbjudna malmöpolitiker.  

Medverkande: Rädda Barnens Ungdomsförbund Malmö och Tillsammans i Förening. Arrangör: ABF Malmö och RåFILM.

🔴 3/9: Workshop: Kom närmare! Animation  

📍 Plats: Stadsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 3 september, kl. 13.00-16.00.

På denna workshop får deltagarna på ett lekfullt sätt berätta om en viktig historia. Med Ipads gör vi stopmotionfilmer. Vi ger teman som allas rätt att höras, min drömvärld eller liknande för att locka fram deltagarnas tankar om vad som formar ett demokratiskt samhälle. 

🔴 4/9: Workshop: Kom närmare! Textil  

📍 Plats: Kirsebergsbiblioteket i Malmö. Datum och tid: 4 september, kl. 14.00-17.00.

En textilworkshop blir en mötesplats för rumäner och svenskar som är intresserade av att skapa med textil och garn. Vi lära oss knyta fransar och göra självporträtt i textilcollage samtidigt som vi lockar fram deltagarnas tankar om vad som formar ett demokratiskt samhälle.