Hoppa till huvudinnehåll

Arbetar Filmfestivalen: Med film som vapen (4-6/11)

Publicerad

– Arbetar Filmfestivalen är ingen vanlig filmfestival. Vi är både en samlingspunkt i Norden för arbetarfilm och en plattform för visionen om en ny arbetarrörelse, säger Talat Bhat, en av organisatörerna.

📅 Fredag 4 november till söndag 6 november 2022.

📍 Biograf Panora och ABF-huset, i Malmö.

🔴 Se hela programmet här: www.nlff.se.

Den 4 till 6 november anordnas “Arbetar Filmfestivalen” i Malmö på ABF-huset och på Folkets bio-biografen Panora. Arbetar Filmfestivalen är ett återkommande årligt evenemang som arrangerar visningar och samtal om allt från klass till fackliga rättigheter.

I fokus för årets Arbetar Filmfestival står arbetarfilm, samtal, aktiviteter för lärande, nya möten, nya visioner och nya sätt att organisera sig på.

– Vi är Nordens hittills enda arbetarfilmfestival, där film och samtal används för att väcka viktiga frågor och för att få nya perspektiv. Med Malmö som nav vill vi även samla och sprida arbetarfilm i Norden och världen, berättar Talat Bhat.

Talat som har sina rötter i Kashmir, som ligger mellan Indien och Pakistan, har hela sitt liv varit engagerad i frågor om arbetsrätt och mänskliga rättigheter. 

Mycket att förändra 

– Vi har tidigare lyft frågor som socialförsäkringssystem i förändring, fackens internationella solidaritetsarbete, facklig kamp för migranter, begränsningar i strejkrätten och kultur som redskap för förändring. I år fortsätter vi att snacka om film och om kamper och vinster genom vårt agerande. Vi samlar också de flesta arbetarrörelse-fackförbund på plats och Arbetarrörelsens kulturfond med flera aktörer, genom detta möte hoppas vi på bredare samarbeten och att kunna möjliggöra lust till förändring, berättar Talat.

– Genom att utbyta kunskaper från många olika yrkeskategorier skapas empowerment (egenmakt) och det blir lättare att gestalta vår bild av verkligheten istället för att enbart konsumera “högerns” allt mer uppskruvade bild av verkligheten, fortsätter Talat och tillägger att arbetarrörelsens mångfasetterade bild av verkligheten behövs mer än någonsin nu när Sverige har fått sin mest reaktionära regering någonsin i modern tid.

Utbyten med världen 

– Vi har hämtat inspiration från en global rörelse av festivaler för arbetarfilm, men valt att forma vår egen. Med fackföreningsrörelsen som grund vill vi skapa en mötesplats där både fackföreningar och dess medlemmar kan möta andra aktörer som arbetar för ett inkluderande samhälle, filmskapare och andra med ett film- och samhällsintresse. Vi vill omvärdera begreppen arbetare och arbete genom att inkludera fler i dessa begrepp och bjuda in till möten mellan individer och grupper som annars inte självklart möts. Vi såg att det inte finns så många forum för denna typ av film eller mötesplatser där en ny typ av arbetarrörelse kan utvecklas. Genom film vill vi stärka och vitalisera en arbetarrörelse som kan inkluderas i mångas verklighet, avslutar Talat.

Arbetarrörelsens bild av världen

Redan 2013 planerade ABF – och Folkets Hus och Parker-biografen Roy – Arbetarrörelsens filmfestival i Göteborg. I samarbete med ABF och Arbetarrörelsens kulturfond etablerades sedan Arbetar Filmfestivalen i Malmö.

– ABF spelade en viktig roll för Arbetar Filmfestivalens framväxt, både som deltagare i panelsamtal och som bollplank i ansökningar och prövandet av olika idéer, berättar Talat.

– ABF har sedan festivalen startade deltagit i “Radical Film Network” och på samtal om filmorganisering genom studier. ABF har betytt oerhört mycket för oss.

Årets festivalprogram

Se årets program och aktiviteter här >>>

________________

Artikeln ovan är ursprungligen från www.abf.se.