Hoppa till huvudinnehåll

Föreläsning Så jobbade vi på slakteriet i byn

Publicerad

Kävlinge den 12/9 Marion Leffler berättar om vardagen som arbetare på slakteriet Scan i Kävlinge samt hur slakteriet kom att bli betydelsefullt för den då, lilla byn. I samarbete med Centrum för Arbetarhistoria.

1917 anlades i Kävlinge ett slakteri tillhörande Sydvestra Skånes Andelsslakteriförening. Från 1942 var namnet Scan. Livsmedelsproduktionen hade blivit en industri och Scan var Kävlinges största och viktigaste arbetsplats. 2008 lades den ner. Därmed har Scan i Kävlinge blivit historia och fabriksområdet är nu ett bostadsområde.

Hur såg då arbetet och vardagen på Scan ut? Det har vi en del kunskap om eftersom några av alla som jobbade där gick med i en forskningscirkel 2009-2010 och berättade sin gemensamma och individuella historia i ord och bild. Det handlade bland annat om styckning, om att stå vid lockmaskinen och om det petnoga arbetet med att ta ut och förpacka griständer. Och om arbetsgemenskap, statusskillnader, ackord-löner, kvinno- respektive mansarbeten, råa men hjärtliga skämt och mycket mer.

Så jobbade vi på slakteriet i byn är en del av en föreläsningsserie som samarrangeras av ABF, Centrum för Arbetarhistoria och Folkets Hus och Parker. Föreläsningsserien har fokus på arbetarhistoria och hur arbetarna på olika sätt har påverkat samt påverkats av samhället runt dem.

Marion Leffler är docent i historia vid Lunds universitet. Hon har skrivit och medverkat i en rad böcker om bland annat folkrörelser och lokalhistoria.

Onsdagen den 12 september, klockan 18.00 Plats: Biblioteket, Kvarngatan 17, Kävlinge Medverkande: Marion Leffler

Arrangör: ABF, Centrum för Arbetarhistoria, Folkets Hus och Parker samt Kävlinge Kommun.

För mer information eller frågor kontakta 046 - 211 96 18 eller christoffer.sjostrand@abf.se

Se flyer som pdf