Hoppa till huvudinnehåll

GÅRDSTÅNGA - HOLMBY FÖRELÄSNINGSFÖRENING PROGRAM HÖSTEN 2020

Publicerad

Onsdag 30 september kl. 19.15
”HOPE - om tron på en framtid för Afrika och vår planet”
Följ med på en osannolik resa genom livet. I ord, bild och film blandas äventyr, kärlek, sorg och lycka med Afrikas vilda djurliv, det fascinerande massajfolket och världskända forskare på det afrikanska djurlivet, bland andra ikonen och schimpansforskaren doktor Jane Goodall.
Föreläsare: Sven Zetterlund + eventuellt Linda Rasmussen.

Onsdag 14 oktober kl. 19.15
”Res till Kambodja för en kväll”
I bild, ord och musik berättar Jenny Johansson, till minne av sin bror, om sitt och sin familjs ideella projekt; gratis engelskundervisning och tandvård för barn, långt ute på den Kambodjanska landsbygden.

Onsdag 28 oktober kl. 19.15
”Inlandsbanan - med tåg till inlandets smultronställen”
En berättelse med bilder från den 130 mil långa järnvägen med start i Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Följ med till sevärdheter i de sju landskapen. Banan är listad som en av världens mest storslagna tågresor av brittiska tidningen the Guardian. Föreläsare: Lars-Erik Svensson

Onsdag 11 november kl 19.15
”Från jord till bord”
Odla blommor och grönsaker tillsammans!
Anette Nilsson på Boäng vid Röstånga berättar om hur hon planerat och byggt upp sin potager (köksträdgård på franska) och visar bilder på vad och hur du kan odla fina grönsaker tillsammans med sommarblommor. Hon ger många tips på jordförbättring, odlingsmetoder, bra sorter och till sist även tips på förädling och förvaring av den egna skörden. Kom och låt dig inspireras till en odling som är både god och vacker!

Onsdag 25 november kl. 19.15
”Kalla nosar hittar varma kroppar”
Friska, vakna hundar har kalla nosar. Vi har upptäckt att noshudens låga temperatur gör att den är extra känslig för uppvärmning. Den kalla nospegeln på en hund är så otroligt känslig att den kan känna av en varm kropps värmestrålning (infraröd strålning) på tiotals meter.
De känsliga strukturerna i nosens speciella hud och hur huden kyls ner har vi under tiden också förstått. Våra fyrbenta kollegor får smaskigt hundgodis för sina ”mödor” och är alltid ivriga att jobba. Med en värmekamera synliggörs vilken information som finns i infraröd strålning. Föreläsare: Professor Ronald Kröger

Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne, Eslövs kommun, Sparbanken Skåne och Eslövs Teaterförening.

Plats för samtliga föreläsningar: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge.
Inträde: 30 kr/pers. Med föreningens årskort: fritt inträde, gäller även skolungdom t.o.m. gymnasiet.
Kontakt: Britt Larsson, bllarsson@telia.com, 0709 91 60 95