Hoppa till huvudinnehåll

Seniordagar på Historiska museet!

Publicerad

Föreläsningen den 1 April är inställd MEN Historiska museet håller öppet som vanligt.

50 % rabatt inträdet, samt guidad visning kl 12.00. Visningen är 45 minuter lång, ingår i entrepriser och har begränsat antal platser. Biljetter till visningen hämtas i museets reception eller bokas via telefon 046-222 79 44.

Föreläsningen den 1 April är inställd MEN Historiska museet håller öppet som vanligt.

SLÅ MYNT AV HISTORIEN ONSDAG DEN 1 APRIL, 12.00 
I vårt myntkabinett kan man hitta mynt från flera olika delar av världen, bland annat silvermynt som vikingarna tog med sig från England, de tidiga danska mynten, kopparplåtar och medeltidens största silverskatt. Men vilka var det som slog mynten? Och varför såg de ut som de gjorde? Vi kommer även att se mynt från Drottning Filippa som var drottning över Sverige, Danmark och Norge, men varför är hon viktig i just Lunds historia? Och hur gick egentligen Loshultskuppen till? Tillsammans kommer vi att göra en tidsresa som har sin början i det vikingatida Skandinavien och slutar i 1700-talet.

VAR TOG ISEN VÄGEN? ONSDAG DEN 6 MAJ, 12.00
Vid istidens slut förändras det skånska landskapet drastiskt. Djuren börjar sakta ta sig upp i Norden och strax efter följer människorna. Skåne är det första området i nuvarande Sverige som blir isfritt och blir det första mötet mellan människorna och Skandinavien.

Följ med på en visning om hur det skånska landskapet har förändrats sedan den
senaste istiden och den skånska postglaciala faunan. Här möter du bland annat den 10 000 år gamla uroxen som lyckades undkomma jägarens spjutfälla, och vittnar om både människans och djurens livsvillkor i istidens omställande värld.

UPPÅKRA, ONSDAG DEN 3 JUNI, 12.00
I vår järnåldersutställning finns de praktfulla föremålen från Uppåkra, som var bebott i ungefär 1000 år och blev ett av Skandinaviens största maktcentrum.

I mitten av byn fanns ett tempel, som vittnar om att platsen även var ett religiöst centrum. När platsen Uppåkra glöms bort börjar det nya medeltida ärkebiskopssätet Lund byggas upp, bara en halvmil därifrån. Nu skulle hedendomen bytas ut mot kristendomen, men på många sätt lever den gamla folktron kvar ända in i vår tid.

Hur var det att leva under denna period som på många sätt var präglad av omställningen till den nya religionen?

Välkommen!

Hitta hit: https://www.historiskamuseet.lu.se/besok/ sa-har-hittar-du-till-historiska-museet

Se flyer som pdf