Hoppa till huvudinnehåll

Projekt i Sydafrika

Publicerad

Sedan 2020 har EMG ett samarbetsprojekt med ABF Skåne och fyra ABF-avdelningar. ABF MittSkåne är en av dessa avdelningar.

EMG, Environmental Monitoring Group, är en civilsamhällsorganisation i Sydafrika som är aktiv i flera provinser och i flera nätverk. 

Projektet finansieras via OPC, Olof Palmes Internationella Centrum. Vår Sydafrikanska samarbetspart, EMG, samordnar arbetet lokalt och stödjer tolv aktivistgrupper i och kring Kapstaden. Under de senaste åren har en del av EMG:s arbete fokuserat på hantering av vattenresurser och anpassning av klimatförändringar till Sydafrikanska förhållanden. Exempel på konkreta frågor som står i fokus är lokal demokrati, lokala food nodes*, tillgång till vatten och nedskräpning. 

ABF och EMG har nu lämnat in projekt- och aktivitetsplaner för 2021 till OPC. Det som planeras i Sverige är bland annat ett webbinarium om Just transition** och vattenfrågor, ett ungdomsnätverk med utbyte länderna emellan och en workshop om ABCD-metoden (Asset Based Community Development Process)
-----
* Food Nodes skapar, via en app, kopplingar direkt mellan matproducenter och matkonsumenter utan mellanhänder. På så sätt kan man enkelt köpa sin mat direkt från småskalig produktion.

** Just transition innebär en rättvis klimatomställning, med målet att skapa klimatvänliga jobb och schysta arbetsvillkor.