Hoppa till huvudinnehåll

Hjältarna från andra världskriget som talar till vår tid

Publicerad

Hjältarna från andra världskriget som talar till vår tid är en föreläsning av konstnären André Prah som i samband med den visar upp och berättar om sin föreställning Ishästarna från Ladoga.

När kan jag lyssna på André Prah och se Ishästarna?

Tid: Onsdagen 18 april, klockan 18.30
Plats: Kronohäktet, Tingstorget, Ängelholm. 
Medverkande: André Prah
Arrangör: ABF Nordvästskåne och Konstfrämjandet Skåne.
Föreläsningen är öppen för allmänheten - fri entré.

 

Vilka är dessa hjältar & Ishästar?

En natt krigsvintern 1941 attackerade finska trupper ett ryskt regemente med tusen hästar vid sjön Ladoga i Karelen. De ryska soldaterna flydde. Kvar i sjön stod tusen ihjälfrusna hästar, som ett makabert monument över krigets fasor.

I dessa hästars öde tar sig konstnären André Prahs utställning sin utgång. Från hästarna för tråden vidare till människor som under samma tid och med livet som insats gjorde stora uppoffringar för sina medmänniskor: läkaren Janusz Korczak, socialarbetaren Irena Sendler och diplomaten Raoul Wallenberg. Med sin övertygelse om människovärdets okuvlighet bjöd de motstånd mot nazismens avhumanisering och grymhet.

 

Vem är föreläsaren André Prah?

André Prah är född 1941 i Maribor i Slovenien just som Ishästarna frös ihjäl, och kom till Sverige 1944. Han är utbildad på Konstfack och yrkesverksam som konstnär sedan 20 år tillbaka. 1970-95 arbetade Prah på Expressen som tecknare och som journalist på ledar- och kulturredaktionerna. Därefter har han haft frilansuppdrag för DN, Svenska Dagbladet, New York Times' , Village Voice, Månadsjournalen och otaliga tidskrifter.