Hoppa till huvudinnehåll

En litterär resa i Zimbabwe och Xhosa - det omöjliga språket

Publicerad

SAFRANs inleder sina seminariedagar 2019 den 19 januari i Lund.

En litterär resa i Zimbabwe 

En grupp från kursen ’En Litterär resa till Afrika’ som ges av Folkhögskolan i Tomelilla var i höstas på en två veckor lång resa i Zimbabwe där man träffade författare och förläggare. Om detta och litteratur från Zimbabwe kommer Göran Göransson med flera att berätta om.

Xhosa - Det omöjliga språket? 

På eftermiddagen föreläser språkforskaren Eva-Marie Bloom Ström om Xhosa - Det omöjliga språket? Xhosa är ett av de många bantuspråken i Sydafrika. Engelska dominerar i media och ekonomi, fast det talas som modersmål av en minoritet i landet. Att vita sydafrikaner pratar xhosa eller något annat afrikanskt språk hör till ovanligheterna Vad händer i det interkulturella mötet, när talare av olika språk möter varandra? Eva-Marie talar om maktstrukturer och hur de speglar sig i språket, om dekolonialisering och möjligheter för ett enat Sydafrika från ett lingvistperspektiv.

Eva-Marie Bloom Ström är filosofie doktor och forskare i afrikanska språk och lingvistik vid Göteborgs universitet. Hennes avhandling beskrev det tanzaniska språket ndengeleko. Efter en internationell post-dok i Grahamstown med forskning om grammatisk variation i xhosa-dialekter, arbetar hon nu med ett forskningsprojekt som jämför xhosa med andra bantuspråk vad gäller hur man uttrycker bestämdhet.