Hoppa till huvudinnehåll

Internationella kvinnodagen

Publicerad

På internationella kvinnodagen den 8 mars bjuder vi in allmänheten till ett evenemang i ABF-huset i Eskilstuna. Du kommer kunna ta del av musik, poesi, viktiga samtal, föreläsningar och konst.

Program 

Heldag - Maria Werner 

Broderier ristar med nålen in i själen - Får jag lov?

Jag heter Maria Werner. Jag har skapat så länge jag minns. Med denna utställning vill jag belysa kvinnan och de sysslor som oftast är knutna till kvinnor- de textila materialen och broderi.

Jag vill hylla alla kvinnor och särskilt Karin Larsson som jag inspireras av. Hennes mönster och former har gett mig idéer vid textiltryck, broderier och i mitt formspråk.  

Jag kan inte bestämma mig för ett material utan skapar lika glatt i många olika tekniker - måleri, papier-maché, textil, broderi och lera. 

 

Heldag - Maria Skärlund 

Jag heter Maria Skärlund. Jag jobbar med lera, både som cirkelledare och konstnär.

 Till den 8 mars känns det bra att visa skulpturer som lyfter fram något som ungefär hälften av mänskligheten måste förhålla sig till; livmodern och äggstockar. Ett inre rum som är förknippat med väldigt mycket glädje men också sorg.

Det som visas här är en liten utställning om den första menstruationen till den sista och en hyllning till menopausen.

 

Heldag - Handels avdelning 18 

Under dagen kommer Handels avdelning 18 att finnas på plats för att prata om sitt kvinnonätverk.

 

9:15 Eskilstuna kommun - Samtal kring ekonomiskt våld

Lisa Friberg (S), ordförande jämställdhetsberedningen i Eskilstuna inleder. Samtalet leds av Mathilda Lennmark, kommunstrateg jämställdhet Eskilstuna kommun. I panelen medverkar:
- Kvinnojouren Moa.
- Sofie Tenser, kvinnofridsutvecklare Eskilstuna kommun.
- Beian Wilén, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck 

  

10:30 Eskilstuna stadsmission

Stadsmissionen kommer och pratar om kvinnors utsatthet, med fokus på deras nya boende samt insatser kring deras hälsa.
Medverkande:
Maria Lagerkvist, kommunikationsansvarig
Paula Ravinale, verksamhetschef 
Petra Knutsson, sjuksköterska

 

12:00 Vänsterpartiet - Lunchföreläsning om kvinnors och flickors utsatta situation i Afghanistan respektive Iran

Fatemeh Khavari, föddes år 2000 i Teheran i Iran. Hon  har engagerat sig starkt i svensk flyktingpolitik, och hon och några andra ungdomar grundade organisationen Ung i Sverige år 2017. Denna organisation uppmärksammades stort under hösten 2017, då Khavari, som blev gruppens talesperson, sittstrejkade tillsammans med ungdomar med rötter i Afghanistan för att stoppa utvisningarna av unga afghanerAktionen pågick i cirka 58 dagar från 6 augusti till 2 oktober.
13.00 - Roja Mahmoudi flydde från Iran 1987 efter att ha arresterats på grund av sina regimkritiska åsikter. Hon har god kunskap om iranska kvinnorörelser. I denna föreläsning redogör hon för vad som händer i landet just nu, hur det blev såhär och vad det kan leda till.

 

14:30 Menssäkrad - Ett rättighetsbaserat perspektiv på menstruation

Under en timme utforskar vi menstruation utifrån ett rättighetsbaserat perspektiv. Hur ser vi på menstruation idag? Vilka kopplingar finns till Agenda 2030? Och vad kan vi göra för att förbättra rättigheterna och underlätta för dom som har mens? Jag som föreläser och leder samtalet heter Jennie Lann och är grundare till Menssäkrad som har sina rötter i My Period Is Awesome, en plattform för kreativa internationella samarbetsprojekt med fokus på bland annat mens. 

 

16:00 Ingrid Stenlund 

Ingrid Stenlund är en scenpoet med Eskilstunarötter, numera bosatt i Uppsala. 2022 kom hon på tredjeplats i Svenska Mästerskapen i Poetry Slam. Under internationella kvinnodagen läser hon poesi som berör olika perspektiv på omsorg. Utifrån en undersköterskas blick berättas en motstridig kärlekshistoria till omsorgen: Om kvinnliga kollegor med stark ansvarskänsla i ett system styrt av tidspress. Ur ett relationellt perspektiv berättas också om kvinnlig omsorg och uppoffring. Går det att vara omsorgsfull utan att göra avkall på sig själv?

 

18:00 Kvinnors rätt - Maria Rashidi och Elisabet Omsén. 

Maria Rashidi är ordförande I Kvinnors Rätt, en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och våld i nära relationer. Elisabet Omsén är frilansjournalist som skrivit Marias biografi "Bränd frihet". Tillsammans föreläser de utifrån Marias personliga berättelse och mångåriga arbete mot hedersfrågor i Sverige.
  
 
18:00 LO-facken Eskilstuna-Strängnäs
LO-facken Eskilstuna-Strängnäs firar internationella kvinnodagen med att visa en dokumentär om Birgitta Dahl med en efterföljande diskussion.

 

Glöm inte att du kan köpa fika och lunch lagad med kärlek från Bankens Café inne i ABF-huset i Eskilstuna! 

Kunsgatan 14, Eskilstuna 

Vid frågor: info.sormland@abf.se