Hoppa till huvudinnehåll

Dansbandsskolan

2020 startade ABF Sörmland dansbandsskolan - välkommen hit!

Tillsammans med dansbandsveteranen och profilen Joakim Ekelund, mest känd som frontfigur i Kindbergs, startar ABF Sörmland Dansbandsskolan.
Med projektet hoppas ABF skapa en plattform för spelglädje och musikaliska möten och också vårda ett stycke svensk kulturhistoria. ABF, Folkets Hus och Parker och Hyresgästföreningen har tillsammans med Redline Recordings varit ute på turné med hiphop-bussen i Sverige två säsonger i rad. Genom en mobil studio och flera olika workshops har ungdomar längst turnéns stopp fått testa på att skriva texter, producera beats och framföra sina låtar för publik. Vid sidan av musikskapandet i Hiphopbussen har projektet burit på en förhoppning om att kunna ge unga möjlighet att reflektera över samhällsfrågor och skapa framtidstro. Att få göra sin röst hörd, lyfta de frågor som ligger dem närmast hjärtat, men också väcka intresset för ett politiskt, musikaliskt och samhälleligt engagemang som leder till förändring på just sin ort.
I hiphop-bussens anda tänker ABF Sörmland nu starta Dansbandsskolan. – ABF Sörmland har inspirerats mycket av detta arbete. Där hiphopen kanske primärt är ungdomens och ortens språk och soundtrack är dansbandsmusiken glesbygdens och de något äldre generationernas. Det är folkhemmets soundtrack. Det är spelglädje och hårt arbetande musiker. Det är sommar och folkpark – minnen och samvaro. Men också kulturhistoria och berättelsen om kärlek och sorg, livet och döden. Det är fantastiska förutsättningar för bra kultur och folkbildning, säger Fredrik Pettersson, chef på ABF Sörmland.
Under 2020 vill ABF Sörmland skapa en dansbandsskola i hiphopsbussens anda. Inom projektet dansbandsskolan vill ABF Sörmland genom studiecirklar, kulturprogram och workshops ge människor chansen att spela musik tillsammans, skriva låtar och uppträda. Det ska också vara en plattform för skapa integration och mellanmusikaliska möten och vårda denna del av vår kulturhistoria.
Projektet kommer att ledas av Joakim Ekelund, med över 35 års erfarenhet som dansbandsmusiker, tusentals live-spelningar, en Svensktopps-etta och flera tv-framträdanden på CV:et. – Jag ser mycket fram emot att få starta Dansbandskolan tillsammans med mina nya kollegor på ABF Sörmland. Det ska bli väldigt roligt att få dela med mig av mina erfarenheter av dansbandsvärlden och förhoppningsvis få till nya musikaliska möten, säger Joakim Ekelund.
Projektet kommer att ha sin bas i Eskilstuna med Joakim ser framför sig att han kommer att röra sig i hela Sörmland. – Jag vill ut och spela och träffa människor i hela Sörmland som vill spela med mig, dansa och skriva låtar. Jag har hört att det ska finnas ett gäng musiker som nyligen har kommit till Sverige från Syrien. De vill jag träffa, säger han och tillägger: – Nu drar vi igång och till att börja med kan man följa vårt arbete med Dansbandsskolan på Facebook. Jag hoppas att människor blir nyfikna och hör av sig!
FAKTA/ Dansbandsskolan
Dansbandsskolan är ett projekt inom ABF Sörmland som kommer att drivas under perioden mars-september 2020. Ansvarig för projektet är Joakim Ekelund. Dansbandsskolan syftar till att skapa musikaliska möten men också ge människor chansen att upptäcka musiken, spelglädjen och dansen genom föreläsningar, workshops, spelningar och studiecirklar i Sörmland. För ytterligare information, kontakta: Joakim Ekelund, projektledare Dansbandsskolan Fredrik Pettersson, chef ABF Sörmland