Hoppa till huvudinnehåll

Intervju med cirkelledaren Ulrika Flodin Furås

Intervju med trädgårdsjournalisten och odlaren Ulrika Flodin Furås, ledare för distans-workshopen En helg i odlingens tecken med ABF Norra Stockholms län.

Ulrika Flodin Furås Journalist, fotograf & stadsodlare Chefredaktör för tidningen Koloniträdgården http://www.kolonitradgardsforbundet.se Guide & föreläsare.
Hemsida: gatsmart.eu och Instagram: ullisfuras

Hej Ulrika, ledare för workshopen som gick av stapeln 18-19 april på distans. Det var ju första gången för både dig och för oss på ABF Norra Stockholms län, berätta – hur kändes det?

-Det var lite nervöst, precis i början. Inte att hålla workshopen men det här med tekniken. Det är så lätt att det kan gå fel. Men det fungerade ju faktiskt! Det var roligt att vara med och göra något som är helt nytt. Tekniken är ju fortfarande så ung men det finns mycket vi kan göra med den!

Vilka utmaningar ser du av att hålla workshop och cirklar på distans?

-Det krävs nog lite mer av mig som ledare på distans, att jag är koncentrerad och förberedd, på distans kan jag uppfattas som disträ om jag försvinner och måste söka i mina anteckningar. I vanliga fall kanske jag nog gå lite mer på känn och associera fritt efter hand utefter de frågor som kommer upp. En annan utmaning är kontakten med deltagarna, att jag måste försöka känna av hur de följer med trots att jag inte alltid kan se dem. Deltagarna behöver emellanåt stänga av både kamera och mick för att spara på nätverket, då gäller det att bara köra på. Det märks att det är viktigt med tydlig kommunikation i ett
arrangemang på distans.

Upptäckte du några fördelar med en verksamhet på distans?

-Haha! Restiden! Nej, mer än så. Det blir en annan slags närvaro när vi är hemma hos deltagarna, märkligt nog lite mer personligt. Det finns spontana möjligheter också att ta det som finns hemma och visa upp för varandra. För min odlingsworkshop var det praktiskt att visa upp kärnor och grönsaker jag hade förgrott på olika sätt, som jag kanske inte tänkt på att ta med annars. Jag kan absolut tänka mig att göra det igen, inte alls som att göra vandringar eller föreläsa från scenen. Detta var något annat och både roligt och utvecklande!

Om du skulle göra detta igen, är det något du skulle vilja göra annorlunda? Kanske har du tips till andra cirkelledare som vill ställa om sin verksamhet till distans?

-Nästa gång så ska jag vara noggrannare med att ha koll på vart min nätuppkoppling är starkast. Jag ska också planera ljussättningen så att jag och det jag vill visa syns bättre. Det är ett tips till andra cirkelledare. Jag ska också bli bättre att byta moment, hoppa mellan min skärm på Teams, min power-point och andra plattformar som känns
roliga att använda så att det känns naturligt. Till andra cirkelledare så är det bra att förbereda sig, ha de länkar de vill visa lätt tillgängliga innan cirkeln börjar och tidigt utforma en gemensam struktur för deras distanskommunikation.

Kommentarer från deltagarna
-Otroligt inspirerande!
-Superbra hela workshopen!
-Tack Ulrika och ABF för en givande och utvecklande kurs!-Bortsett från teams-strulet igår så har det funkat fint fint! För mig har det fungerat jättebra! Höll på att prata öronen av min trädgårdsgrupp igår!

 

 

Text: Maria Ljuslin
Foto: Toni BecedasFoto: ToniBecedas