Hoppa till huvudinnehåll

Guiden, populärhistoriken Michael Karlsson

Populärhistoriker, guiden och föreläsare Michael Karlsson delar med sig av erfarenheten att föreläsa digitalt.

Hej Michael!

Du har redan hunnit med ett antal digitala föreläsningar hos oss. Och publiken blir lika nöjd varje gång. Hur väcktes ditt intresse för lokalhistoria?

 -Jag har alltid varit mycket intresserad av historia och kom långt i mina universitetsstudier i ämnet. Nu kallar jag mig för populärhistoriker, och det innebär att jag bearbetar aktuell forskning och litteratur för att skapa en lättillgänglig berättelse med bredd och djup. Deltagarna vill få förståelse för sammanhang men också skratta åt oväntade detaljer, jämförelser och sidospår.

 -Lokalhistorien, då? Som boende i Solna med direkt närhet till huvudstaden finns lokalhistorien alltid precis runt hörnet. Haga med sin park och sina slott, som exempel, har varit en plats där både den lokala och nationella historien har utspelat sig. Det förhållandet är spännande att upptäcka!

Hur upplever du möjligheten att föreläsa digitalt?

- Som en fantastisk chans när vi inte kan träffas fysiskt. Men vi måste komma ihåg att alla inte har tillgång till tekniken som krävs. I ABF:s regi har jag föreläst om klasskillnaderna som formade dagens Solna och nu senast om det slottstäta Solna. Det har varit en lite kurvig och backig resa men som jag har klarat med hjälp av ett jättefint stöd från ABF (Norra Stockholms län, Red:s anm.)

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan en digital och en fysisk föreläsning eller guidning?

-När jag har deltagarna framför mig i en föreläsningssal kan jag direkt avläsa deras reaktioner och förhålla mig till det. Det är nästan omöjligt i ett digitalt sammanhang. Å andra sidan, där kan egentligen hur många som helst delta och göra det från valfritt ställe. Som digital föreläsare har jag också stora möjligheter att skapa interaktion med deltagarna genom att ställa frågor och använda mig av chatt och mejl. Jag landar i att det handlar inte om antingen eller utan både och. Digitala arrangemang har kommit för att stanna och kan, om de används på rätt sätt, komplettera fysiska arrangemang.

Har du något drömområde som du skulle vilja guida och berätta om, som du än så länge inte gjort?

- Ja, medeltidens Stockholm. Jag håller faktiskt på att ta fram en sådan guidning just nu. Jag är inte först att göra det utan det vill till att hitta sin egen vinkling som gör att deltagarna kan upptäcka och uppleva staden på ett nytt sätt. Min grundtanke är att utgå från spåren av Slottet Tre Kronor och de medeltida stadsmurarna och väva en både rolig och forskningsbaserad berättelse på vandringen genom Gamla stan. Det blir premiär i vår.

När pandemin förhoppningsvis inom snar framtid blåst bort. Vad är det första du ska göra som du inte kunnat göra under denna period?

 -Det är lätt att svara på! Återigen ska jag börja guida för större grupper utan några begränsningar. Sedan kommer jag att frossa i besök på museer, för att inte tala om alla teatrar, operahus och biografer som öppnar upp sina portar för oss alla. Och om det blir möjligt kommer jag att bo och studera konstvetenskap och italienska i Rom under en månad i höst. Jag längtar!

 

Fotograf: Erik Henriksson